Voiculescu, primele declaratii dupa demitere: Am crezut ca am iesit din epoca epoletilor, a specialilor, a privilegiilor nemasurate

37

Vlad Voiculescu a facut primele declaratii, la doua zile dupa ce a fost demis de la conducerea Ministerului Sanatatii. Mandatul meu s-a incheiat acum doua zile. Asta a pus punct unui sir de 113 zile de mandat si de ciocniri intre mentalitati, transmite Digi24.

Principalele declaratii ale lui Vlad Voiculescu

Loading...

M-am gândit mult care sa fie abordarea. As prefera sa fiu sincer si sa spun ca mi-e teama pentru oamenii din tara asta, pentru cei care au nevoie de ajutor, care sunt vazuti de politicieni doar ca electorat, pentru cei care asteptau o schimbare si care au vazut realitatea, ca daca superi prea tare sistemul nu mai are nevoie de argumente pentru a te elimina.

Avem experienta din 2016 de la MS si totusi, am gasit vulnerabilitati la nivelul institutiilor centrale si din teritoriu, care sunt infricosatoare, vorbesc de neputinta unui sistem de a-si servi cetatenii. Aceste vulnerabilitati nu sunt ale unui ministru, ci ale unui sistem. Pentru a-l schimba ai nevoie de oameni precum Andreea Moldovan, de oameni pe care i-ati vazut pe pagina ministerului si au fost criticati.

Am preluat un minister in colaps. Se vorbeste mult despre imaginea unui ministru sau altul, despre capabilitatile de comunicare. Sunt importante, dar institutii nu se construiesc doar prin imagine si comunicare, ci cu echipe, timp. Altfel, nu ramâne nimic. Problema statului român ramâne capacitatea extrem de limitata a institutiilor. Am crezut ca fiecare minut trebuie folosit pentru a strânge oameni si a face proiecte.

Cred ca am gresit in anumite aspecte, când m-am asteptat la o anumita decenta in vremuri de pandemie, la decenta din partea unor politicieni sau a unei parti a presei.

Am crezut ca premierul numit de coalitie nu va folosi forta pe care i-am dat-o pentru ratiuni care tin mai degraba de cariera sa politica, asa cum chiar dânsul s-a exprimat. România are nevoie de politicieni care sa actioneze in interesul oamenilor, in fiecare zi.

Am crezut ca am iesit din epoca epoletilor, a specialilor, a privilegiilor nemasurate. M-am inselat. Dar sunt sigur ca asta e drumul.

Câteva exemple din cele 113 zile din astfel de ciocniri de mentalitati.

Am insistat la inceputul acestui an ca vaccinarea sa fie facuta mai intâi pentru batrâni si bolnavi. A fost decizia altcuiva ca lucrurile sa se intâmple altfel. Am reusit sa obtinem acel procent de trei sferturi care sa mearga spre batrâni si bolnavi. Nu am anticipat ca la un moment vom avea mai multe centre inchise pentru privilegiati decât deschise.

Ne-am pomenit cu un corp de control care a aruncat in spatiul public acuzatii neintâlnite in lumea civilizata. Un guvern care transmite catre parchet lucruri pe care nu le prezinta public, un premier care da un semnal si semnalul acesta e mai important decât acuzatiile care sunt ridicole. Semnalul pentru orice om din sistemul de sanatate este ca daca vrei sa aperi interesul public, daca vrei transparenta, daca vrei sa oferi informatii publice, trebuie sa te temi. Pentru ca daca deranjezi pe cine nu trebuie, sistemul va actiona impotriva ta cu tot ce are.

Deschiderea scolilor e un succes al acestui guvern, dar dintr-un efort comun s-a transformat intr-o pasare continua a vinii catre MS.

Gestionarea pandemiei asa cum s-a petrecut in ultimele luni a avut parte de câteva episoade pe care publicul le-a realizat mai putin. Premierul României discutând aproape niciodata cu MS, premierul lansând targeturi, tinte, fara sa discute cu nimeni, premierul României transformându-se in primul epidemiolog al tarii, vorbind de lucruri pe care nu le cunostea, pe care nu le-a discutat cu nimeni, nici cu expertii precum Andreea Moldovan. Putem trece peste asta la nivel personal, dar mai putin imbucurator pentru un stat.

Fiecare accident din sistemul sanitar a fost manipulat, folosit politic de catre opozitie, sigur, asta este firesc, ce este nefiresc e ca parteneri de coalitie sa foloseasca accidente sau moduri mai putin perfecte de a aborda o situatie precum cele de la Foisor, respectiv de la Babes, lucruri care nu tineau de MS. Spun ca responsabilitatea clara pentru evacuarea de la Foisor era in sarcina altcuiva.

Am lasat lucrurile astea sa treaca pentru ca m-am gândit ca intr-un guvern de coalitie exista totusi limite.

in final ne-am pomenit cu un premier care isi bate joc de munca unei echipe pe care n-a construit-o, n-a cunoscut-o si pe care si-a permis sa o exact ca Tudorel Toader acum câtiva ani. Nu e niciun loc in sanatate care sa nu fi fost afectat de politizare.

Câteva proiecte la care a lucrat echipa.

Alocarea financiara pentru componenta de sanatate din PNRR a crescut de la 1,8 mld la 3,4 mld de euro. Vorbim despre reforme consistente, reforma managementului sanitar, proiect de investitii in digitalizare, investitii pentru cabinetele medicilor de familie, ambulatorii de specialitate, caravane medicale.

Am adus la conducerea CNAS un om integru, cu experienta internationala, care a scos la concurs toate posturile de director general al caselor – peste 9 mld de euro sunt gestionate de CNAS. Evident, au fost suparari.

La fiecare pas unde te uiti in sanatate, gasesti oameni pusi de un partid sau altul. Fara concurs, majoritatea posturilor din DSP, din spitale, majoritatea covârsitoare de la case de sanatate sunt oameni numiti politic, care raspund comenzilor politice.

Am semnat protocol cu Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, care va evalua spitalele din tara din punct de vedere al riscului seismic, al eficientei energetice.

Am demarat infiintarea unei agentii pentru dezvoltare a unei infrastructuri in sanatate, sa avem o structura care sa construiasca spitale. Cu actuala structura nu se poate face asta.

Am demarat proiecte pentru centre de arsi, am alocat bugete pentru dotarea sectiilor clinice de arsi.

Am reglementat si asigurat resurse pentru testarea in scoli si farmacii.

Am pregatit, si ieri a fost votata in guvern OUG pentru cresterea tarifului pentru vaccinarea in cabinetele medicilor de familie.

Am lansat un proiect pilot de vaccinare la medicii de familie in Timis, am eliminat plafonul la norma de hrana din spitale pentru ca o reglementare veche facea din asta un motiv de umilire a pacientilor.

Vaccinul antigripal l-am facut disponibil pentru toata lumea.

Am reevaluat metodologia de calcul la pretul medicamentelor, am reintrodus lista medicamentelor esentiale. Pacientii vor gasi in farmacii si spitale medicamentele de care au nevoie. Am luat masuri ca medicamente care au lipsit sa fie din nou disponibile. Am demarat proiecte pentru transparentizarea stocurilor de medicamente deficitare.

Am suplimentat paturile din ATI.

Am oprit in Guvern alaturi de câtiva colegi si banii catre presa. in plina criza sanitara, cu un buget al sanatatii care ajunge nu pâna la sfârsitul anului, când avem cheltuieli fulminante legate de vaccinare si testare, nu cred ca era oportun sa prelungim ceva ce s-a intâmplat anul trecut si asupra caruia nu vreau sa comentez.