Marele actor Stefan Iordache, evocat de actori si prieteni la Gala Cine Magnific!

19

”Stefan Iordache este uriesesc”. Asa il descria Olga Tudorache pe marele actor, intr-o discutie cu Marius Vodochi. ”Era un aristocrat al Ferentariului, care stand la o sueta cu prietenii, incepea sa recite Minulescu”. Asa il descrie actrita Gabriela Popescu. ”Avea o vie frumoasa la Gruiu. Spunea ca via se canta, nu se culege in tacere”. Asa si-l aminteste Florin Chilian. Asa, cu povesti si muzica ne-am amintit, aseara, despre Stefan Iordache, talentul si omul.

Loading...

Putine sunt ocaziile in care marilor actori li se mai acorda atentie dupa ce ei pleaca in nemurire. Se mai rosteste cate o fraza in amintirea lor, la revizionarea vreunui film, prietenii mai deapana amintiri… Dar o gala dedicata lor? Prea rar! Ei bine, una dintre aceste rare ocazii a fost oferita publicului de prima editie a galei Cine Magnific, organizata in memoria lui stefan Iordache de catre Centrul Cultural si de Tineret ”Stefan Iordache” si Primaria Sector 5, la Teatrul Apolo 111.

O seara vibranta, deschisa cu un recital al cvartetului ”Imagine” si in care poeziile recitate in memoriam de actorii Gabriela Popescu, Lavinia sandru si Marius Vodochi s-au impletit intr-un mod special cu sensibilitatea povestirilor Danei Dembinski, toate pe un fundal artistic care te transporta intr-o stare nostalgica, desavarsita prin tehnica Sand Art a Marianei Pachis. ”stefan Iordache m-a invatat ce inseamna tacerea si valentele ei. Era indragostit de tara noastra. O iubea enorm. stefan Iordache este singurul actor pe care l-am cunoscut si care n-a jucat cu mine in afara scenei. ii placea atat de mult sa cante si urma sa facem impreuna un album, dar timpul n-a mai avut rabdare…”, spunea, aseara, Florin Chilian, printre piesele pe care le-a cantat si care erau preferate de Stefan Iordache.

Cum ar fi raspuns Stefan Iordache unui asemnea eveniment laudatio? Poate ca Marin Vladimir, producator de film si fost director al Casei de Filme 1 avea dreptate: ar fi spus ca matematicianul D’Alembert, acum 300 de ani, cand rezolva, in fata audientei, o problema complicata – va prezint teorema al carei nume am onoarea sa il port.

Gala Cine Magnific s-a incheiat cu vizionarea filmului ”Noiembrie, ultimul bal”, regizat de Dan Pita, un alt urias talent, prieten al celui ce a fost stefan Iordache.