Laura Codruta Kovesi, confirmata in functia de procuror-sef european de Consiliul UE!

9

Numirea Laurei Codruta Kovesi in functia de procuror sef al Parchetului European a fost formalizata, luni, de catre Consiliul Uniunii Europene. Numirea acesteia ramane sa mai fie confirmata de Parlamentul European, se arata intr-un comunicat al Consiliului Europei.

Loading...

„Prioritatea Consiliului este ca EPPO sa fie operational pana in noiembrie 2020. in acest sens, devine urgenta numirea procurorului sef european. Dna Kovesi, primul titular existent vreodata al acestui post, va avea ca sarcina construirea EPPO de la zero. Treaba sa in decursul celor 7 ani de mandat va fi in special construirea structurii administrative si operationale a biroului si stabilirea bunelor relatii de lucru cu autoritatile judiciare nationale. Consiliul va continua sa monitorizeze infiintarea biroului pentru a se asigura ca vom avea un EPPO eficient care va deveni piatra de temelie a luptei noastre impotriva fraudei si coruptiei in privinta fondurilor europene”, a declarat Anna-Maja Henriksson, ministrul finlandez al Justitiei, Finlanda detinand in prezent presedintia rotativa a UE.

Parchetul European (EPPO) va fi o institutie independenta insarcinata cu investigarea, urmarirea penala si aducerea in fata justitiei a infractiunilor impotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, coruptia sau frauda transfrontaliera cu TVA de peste 10 milioane de euro.

Pana in acest moment, 22 de state membre s-au alaturat Parchetului European, iar acesta se asteapta sa fie operational incepand din noiembrie 2020. Parchetul European va avea sediul central in Luxemburg.