Klaus Iohannis solicita desfiintarea Sectiei Speciale: „Guvernul PSD-ALDE a primit un nou cartonas rosu de la GRECO”

6

Presedintele Klaus Iohannis a solicitat PSD-ALDE desfiintarea Sectiei Speciale de anchetare a magistratilor, miercuri, intr-o declaratie de presa. „Actiunile Guvernului PSD-ALDE sunt in deplina contradictie cu recomandarile GRECO”, a punctat seful statului.

Loading...

Declaratia integrala a presedintelui

„Guvernul PSD-ALDE a primit un nou cartonas rosu, de aceasta data de la organismul anticoruptie al Consiliului Europei, asa-numitul GRECO.

Concluziile celor doua Rapoarte ale Grupului Statelor impotriva Coruptiei, prescurtat GRECO, adoptate la data de 21 iunie si publicate ieri, cu o intarziere semnificativa, de catre Guvern, arata, inca o data, multiplele prejudicii aduse de guvernarea PSD-ALDE in ultimii doi ani prin modificarea legilor justitiei si a legislatiei penale.

Mesajul transmis de cetateni in urma votului dat la referendumul din 26 mai se regaseste pe deplin in aceste concluzii.

Este extrem de ingrijorator ca, din cauza propriilor interese ale actualei guvernari, Romania continua sa se afle in atentia organismelor europene.

Procesul de legiferare in Romania nu s-a imbunatatit, consultarile publice si transparenta continua sa fie practici ignorate de actuala majoritate, constanta in activitatea Guvernului fiind adoptarea de ordonante de urgenta in domenii importante. Asta constata GRECO in Rapoartele sale.

Aspecte precum cele care tin de pensionarea magistratilor, existenta Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie, posibilitatea infirmarii actelor procurorilor de catre superiorul ierarhic pentru netemeinicie sunt chestiuni departe de a fi rezolvate, iar actiunile autoritatilor romane sunt in deplina contradictie cu recomandarile organismului european.

Procedura privind numirile in functiile inalte din parchete este, in continuare, una care implica un proces netransparent, bazat pe criterii subiective si in care Consiliul Superior al Magistraturii are un rol pur decorativ.

Guvernarea PSD-ALDE are multe alte restante, pe care nu le voi detalia aici, de la aspecte care tin de coruptia si integritatea in randul membrilor Parlamentului, la capacitatea ANI de colectare a datelor, de prevenire si sanctionare a conflictelor de interese si a incompatibilitatilor.

Daca Guvernul PSD-ALDE isi permite insa sa ignore vointa propriilor cetateni, nu este de mirare ca doar 4 dintre cele 13 recomandari GRECO au fost apreciate ca fiind implementate satisfacator.

Observatiile extrem de dure ale GRECO se inscriu in aceeasi nota cu cele ale concluziilor raportului MCV si cu cele cuprinse in opiniile Comisiei de la Venetia.

in vreme ce toate organismele europene semnaleaza constant Guvernului Romaniei ca asa-zisa reforma din domeniul justitiei merge intr-o directie gresita, PSD-ALDE ignora toate aceste avertismente care arata ca directia in care vor ei sa indrepte Romania este gresita.

Romanii au decis prin vot, in 26 mai, ca Romania nu trebuie sa paraseasca parcursul sau european, iar interventiile legislative din domeniul justitiei care servesc intereselor de grup trebuie sa inceteze.

Majoritatea PSD-ALDE, intr-un dispret total fata de necesitatea dezbaterii contestatelor ordonante de urgenta din domeniul justitiei, este cea care contribuie la perpetuarea, pe o durata nedeterminata, a efectelor nocive ale acestora.

in acelasi timp, am vazut cum doamna prim-ministru, prevalandu-se de rezultatul referendumului, intr-o jalnica incercare de manipulare a opiniei publice, ne anunta ca dumneaei nu da ordonante in domeniul justitiei.

Doamna prim-ministru ignora faptul ca Guvernul are drept de initiativa legislativa si, deci, are posibilitatea de a elabora un proiect de act normativ care sa cuprinda masurile necesare de punere in acord a legislatiei din domeniul justitiei cu vointa cetatenilor si cu recomandarile organismelor europene;

Prin pasivitatea ei, majoritatea PSD-ALDE actioneaza in continuare impotriva vointei si impotriva intereselor romanilor.

Avand in vedere toate acestea, solicit Guvernului sa initieze cu celeritate un proiect de lege care sa contina masurile necesare pentru reasezarea legislatiei in concordanta cu coordonatele statului de drept, in acord cu vointa populara si cu recomandarile organismelor europene. Acestui demers trebuie sa i se ralieze, in mod obligatoriu, si CSM-ul, cu asumarea rolului sau de garant al independentei justitiei”, a spus Klaus Iohannis.