Klaus Iohannis a promulgat legea care elimina pensiile speciale ale parlamentarilor

44

Presedintele Klaus Iohannis a semnat miercuri decretul privind promulgarea legii prin care sunt eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor, a anuntat Administratia Prezidentiala.

Plenul reunit al Camerei Deputatilor si al Senatului a votat pe 17 februarie pentru eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Potrivit proiectului adoptat, nu se vor mai acorda nici cele aflate în plata.

Loading...

Anuntul Administratiei prezidential vine dupa ce Avocatul Poporului, Renate Weber, a anuntat ca nu a sesizat Curtea Constitutionala pentru legea care elimina pensiile speciale ale parlamentarilor. Asociatia Fostilor Parlamentari înaintase o petitiei Avocatului Poporului în care cerea sesizarea Curtii Constitutionale cu o exceptie de neconstitutionalitate.

„Nu am sesizat Curtea Constitutionala. Termenul a expirat ieri. Nu am identificat niciun motiv de neconstitutionalitate”, a declarat Renate Weber, pentru Digi24.ro.

Asociatia Fostilor Parlamentari sustinea ca este „discriminatoriu” ca cei care aplica legea, cum ar fi magistratii, sa primeasca pensie speciala, iar parlamentarii, cei care „creaza legea” sa nu primeasca o indemnizatie pentru limita de varsta.

De asemenea, asociatia sustine ca abrogarea acestui „drept” „arunca în derizoriu activitatea legislativa a parlamentarilor”. „Totodata, adoptarea acestui act legislativ aduce în discutie teoria drepturilor castigate, fiind un drept conferit prin lege, la fel ca pensiile de serviciu ale magistratilor”, se mai arata în petitie.

Asociatia Fostilor Parlamentari se plange si ca termenul de „pensie speciala” vehiculat în diferite medii ale societatii, este „manipulatoriu si menit a crea confuzie si repulsie” în randul populatiei.