Klaus Iohannis: Sper ca de saptamana viitoare sa vina un nou guvern!

9

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Romexpo, ca spera ca de saptamana viitoare sa „vina un nou guvern”. „PSD a facut degringolada in economie. Sper sa vina un nou guvern saptamana viitoare”, a subliniat presedintele.

Loading...

Declaratia integrala a presedintelui Iohannis la evenimentul „GoTech World

„Sunt foarte bucuros ca pot sa particip la aceasta deschidere si trebuie sa recunosc ca sunt foarte placut impresionat de amploarea si de atmosfera acestui eveniment. Am venit impreuna de la intrarea principala pana aici si pot sa va spun ca impresia mea este: aici lucrurile se misca, felicitari!

Am observat ca evenimentul de astazi reuneste numeroase companii cunoscute, companii competitive, ale caror produse sunt prezente in toata lumea.

Sunt incantat sa vad si multi tineri care au decis sa isi incerce talentul tehnologic si antreprenorial prin construirea de start-up-uri inovatoare.

in ecuatia progresului, eu cred ca cea mai puternica forta este cea a ideilor transformate in realitate. De aceea astazi, poate mai mult ca oricand, este nevoie ca liderii comunitatii de afaceri globale sa devina un exemplu si, totodata, un punct de sprijin pentru tinerii antreprenori.

Sectorul IT&C trebuie sa devina un varf de lance in dezvoltarea economiei si a societatii, atat prin liderii consacrati, cat si prin cei intrati recent pe piata.

Recunoastem cu totii nevoia de multiplicare a eforturilor in domeniul infrastructurii digitale si a unui mediu de afaceri favorabil investitiilor in creativitate, inovare si tehnologie.

Faptul ca suntem astazi aici arata hotararea noastra de a lucra impreuna pentru a schimba lucrurile, evident in bine, in aceasta directie.

Dragi invitati,

Sectorul digital este marea revelatie a economiei romanesti. in ultimul deceniu, industria IT&C a ajuns la 6% din PIB intr-un timp record. Avem un capital uman de peste 140 de mii de profesionisti angajati in domeniu si o valoare actuala de circa 4,5 miliarde de euro a pietei autohtone de profil. in paranteza, ieri am fost in Belgia, in Bruxelles, unde Romania participa la un mega-eveniment cultural, Europalia, si am avut ocazia sa discut cu Majestatea Sa Regele Belgiei si cu cativa ministri din guvernul belgian. Le-am spus exact aceste lucruri. La noi, in mai putin de un deceniu, IT&C a crescut de la practic 0 la 6% si m-au intrebat de doua ori „la 6%?!”. Deci, oamenii au fost extrem de impresionati de aceasta performanta nemaipomenita a Romaniei. si acest lucru vi se datoreaza.

Pentru urmatorii ani, consider ca sprijinirea dezvoltarii sectorului digital ar trebui sa se afle, cu titlu de prioritate zero, pe agenda oricarui guvern – care sper ca va veni dupa saptamana viitoare.

Predictibilitatea este cuvantul de ordine al oricarei guvernari responsabile. Dar, cum am vazut in ultimii ani, din pacate, orice numai predictibilitate nu am avut.

Nu am sa insist acum asupra degringoladei generate de PSD in sectoare esentiale ale economiei nationale si nici asupra incapacitatii acestui partid de a intelege ca administratia trebuie sa sprijine mediul de afaceri, nu sa ii distruga speranta si perspectivele.

Doamnelor si domnilor,

Am fost si voi ramane si in continuare un promotor al unei economii de piata autentice si al unei guvernari responsabile. De la an la an, initiativele orientate spre digitalizare in economia si in societatea romaneasca devin tot mai numeroase si mai consistente, iar aceasta reusita va apartine dumneavoastra, si dumneavoastra, si tuturor celor din sector.

Sunt convins ca aceste evolutii isi vor intensifica presiunea pentru modernizarea Romaniei, iar statul trebuie sa incurajeze si sa sustina, prin cadrul legislativ, acest proces de modernizare.

Inteligenta artificiala, automatizarea, tehnologiile 3D si altele asemenea au deschis noi perspective in industrie, transporturi, energie, agricultura, dar si in administratie si in sfera serviciilor publice. Competentele viitorului evolueaza incet, dar sigur, de la abordari teoretice la initiative foarte concrete. Astfel ajungem la o calitate a vietii mai buna, la afaceri prospere, profitabile, si la o dezvoltare durabila.

O parte a solutiilor bazate pe tehnologiile viitorului sunt cele prezentate in cadrul acestui eveniment si cred ca expozantii merita toata aprecierea noastra pentru rezultatele muncii lor.

M-as bucura ca tehnologiile prezentate aici si discutiile din cadrul conferintelor specializate, care urmeaza sa aiba loc astazi si maine, sa genereze interesul pe care eu cred ca il merita.

imi doresc ca performantele dumneavoastra, ale tuturor, sa atraga cat mai multi tineri pe acest drum al excelentei in inovatie.

Am oferit inaltul Patronaj unui nou proiect dedicat impulsionarii transformarii Romaniei prin tehnologie, un proiect denumit sugestiv „Romania TechNation”, care va demara saptamana viitoare, si, in acest sens, sper ca puterea exemplului sa produca schimbare.

Eu sunt convins ca impreuna putem schimba Romania in bine!

Va felicit pentru acest eveniment si va doresc tuturor mult succes!”