Klaus Iohannis a anuntat cine este noul sef al Armatei! Seful statului a avizat achizitia a inca 5 avioane F 16!

16

Presedintele Klaus Iohannis a facut declaratii de presa la Palatul Cotroceni, la finalul sedintei CSAT. El a anuntat cine il va inlocui la conducerea Statului Major al Apararii pe Nicolae Ciuca, numit ministru. Este vorba despre generalul locotenent Daniel Petrescu.

Loading...

Este prima sedinta a Consiliului la care participa premierul Ludovic Orban si ministrii PNL.

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a sustinut miercuri, 27 noiembrie a.c., la Palatul Cotroceni, o declaratie de presa la finalul sedintei Consiliului Suprem de Aparare a tarii.

Va prezentam in continuare transcrierea declaratiilor de presa:

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Buna seara!

Am condus astazi sedinta Consiliului Suprem de Aparare a tarii, o sedinta in care am avut teme importante, dar de remarcat totusi ca a fost prima sedinta in noua formula guvernamentala si cred ca pot sa spun de pe-acum deja ca teme care inainte pareau complicate si greu abordabile, cu fostul guvern PSD esuat, acum abordarea guvernamentala s-a schimbat fundamental si exista o vointa reala de ceea ce se numeste colaborare loiala, in termeni constitutionali, lucru care este demn de mentionat.

In sedinta Consiliului am dezbatut mai multe teme, dintre care voi mentiona cateva si ulterior, sigur, daca doriti, o sa intram in detalii.

Primul subiect a fost legat de sedinta NATO care va avea loc saptamana viitoare, marti si miercuri, la Londra, si unde voi participa si voi reprezenta Romania. Am discutat si stabilit obiectivele noastre, ale Romaniei, pentru acea sedinta NATO. Este bine de stiut ca este o intrunire, un Summit mai degraba cu tenta festiva decat cu tenta de sedinta de lucru, dar evident ca vom discuta teme grele.

Noi vom sublinia doua lucruri care ne privesc direct si care sunt importante pentru noi. in primul rand, vom reitera importanta Regiunii Marii Negre pentru NATO, pentru Flancul Estic si evident pentru Romania. O a doua tema pe care o voi mentiona in mod expres este faptul ca Romania este in continuare hotarata sa aloce 2% din PIB pentru Aparare, lucru pe care l-am facut si in acest an care se incheie acum. in rest, eu sunt un adept al aliantei NATO puternice si voi reitera importanta unei abordari care duce la o alianta puternica si unita.

Am avut pe ordinea de zi o tema importanta, care se reia in fiecare an, si anume am aprobat fortele armate care vor participa la misiuni in afara Romaniei. Sunt fortele Armatei, care in acest an au fost aprobate pentru anul 2020 in numar de peste 2.100 de militari si civili. Este o crestere destul de mare, o crestere cu peste 200 de oameni care vor participa in plus anul viitor fata de anul in curs, din care este important de mentionat ca peste 800 dintre ei vor participa la misiunea din Afganistan in continuare. Din partea Ministerului Afacerilor Interne am aprobat peste 790 de militari si politisti care vor participa la diferite misiuni unde suntem parte, in afara Romaniei.

Se vede din acest numar impresionant, Armata plus Interne, ca Romania isi ia foarte in serios misiunea de a oferi securitate, de a exporta securitate in zone unde acest deziderat inca nu este atins. Suntem parte in multe misiuni, iar militarii nostri sunt foarte apreciati peste tot unde participa. Va reamintesc, cea mai noua misiune la care participam, cea din Mali, este o misiune destul de mare, unde participa peste 100 de oameni, cu elicoptere, si asa mai departe, o misiune foarte apreciata de partenerii nostri din zona.

O chestiune importanta am discutat astazi in ce priveste achizitiile pentru Armata – este vorba de a achizitiona inca cinci avioane F-16. in CSAT a venit Guvernul cu un proiect de lege care a fost avizat favorabil. Va reamintesc, pentru achizitii mai mari de 100 de milioane de euro este nevoie de acordul Parlamentului, de aceea procedura prevede un aviz pe proiectul de lege in CSAT si legea care va fi discutata in Parlament.

O tema foarte importanta pentru functionarea Armatei: am avut astazi pe ordinea de zi avizarea numirii noului sef al Armatei in persoana domnului general-locotenent Petrescu, un militar cunoscut, respectat, eminent, care a fost avizat favorabil pentru pozitia de sef al Armatei Romane.

Daca dumneavoastra doriti alte chestiuni, va rog sa poftiti la microfon.

Sesiune de intrebari si raspunsuri:

Jurnalist: Domnule Presedinte, astazi deficitul a ajuns la 4,4, spuneati, tot astazi, la pranz, ca veti incuraja guvernul sa se ajunga anul viitor la un deficit in zona cifrei de 3%. Voiam sa va intreb daca guvernul v-a prezentat pana acum un plan de masuri, astfel incat sa fie reduse cheltuielile si sa se ajunga la un deficit de 3%.

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Am discutat despre deficitul pe care il va inregistra Romania in anul acesta si chiar astazi am primit o informare suplimentara de la ministrul finantelor, fiindca am discutat in CSAT si despre rectificare, dupa cum stiti, iar pentru anul viitor se lucreaza la proiectul de buget si, in masura in care va exista prima forma, un draft agreat la nivel de guvern, probabil voi primi aceste informatii si atunci putem sa discutam un pic mai concret.

Jurnalist: in ultimele doua saptamani ati avut mai multe intalniri cu mai multi ministri, voiam sa va intreb daca vor continua aceste intalniri pentru a va informa despre activitatea de la diverse ministere.

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Da, vor continua.

Jurnalist: Voiam sa va intreba daca saptamana viitoare cand mergeti la reuniunea NATO veti aborda si acel subiect despre care spuneati, marirea contingentului de trupe pentru Romania.

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: De regula, eu prezint aceste chestiuni, fiindca ne mandrim cu aceasta prezenta in teatrele de operatii si, de regula, in alocutiunea mea pe care o tin la NATO subliniez si faptul ca noi suntem oameni seriosi, ne tinem de promisiunea cu 2% pentru aparare si faptul ca ne prezentam cu un numar important de militari si civili in toate teatrele de operatii.

Jurnalist: Voiam sa va mai intreb si despre achizitiile pentru Armata de anul viitor, inclusiv cele referitoare la avioane. Anul acesta sau pe finalul anului s-au plans fostii ministri, inclusiv de finante, ca deficitul, 0,7% din deficit a fost cauzat de achizitiile de rachete din acest an, care ar fi putut fi reportate pe anul viitor. Daca se va intampla ca si anul viitor achizitiile pentru Armata sa cantareasca mult la deficit?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Achizitiile pentru dotarea Fortelor Armate vor cantari exact 2% din PIB. Faptul ca fostii ministri au interpretat asta intr-un anume fel tine probabil de o anumita lipsa de intelegere a rolului statului roman.

Jurnalist: Referitor la deficitul de 3% pe care vi l-ati propus pentru anul urmator, pentru bugetul de anul viitor.

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Apropiat de 3%, ca sa ma citez pe mine.

Jurnalist: Exact. Daca acest deficit totusi va fi putin mai mare, cu acest pret, vor fi mentinute legile in vigoare, inclusiv Legea pensiilor, chiar daca acest deficit va depasi totusi 3%?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Legile in Romania sunt obligatorii, nu sunt facultative. si, in acest sens, nu pot sa va spun decat ca eu voi insista ca noul guvern sa respecte ad litteram toata legislatia care este in vigoare, iar daca exista probleme in legislatia in vigoare, ceea ce se poate intampla, atunci guvernul va veni cu propuneri de modificare. insa, din discutiile pe care le-am avut eu, si in campanie, si dupa campanie, si astazi, nu exista vreo intentie la guvern de a modifica vreo lege pentru a face economii sau, mai pe romaneste, guvernul nu doreste sa taie pensii si salarii, ba dimpotriva, Guvernul Orban doreste sa respecte legislatia, inclusiv in partea care prevede oarece mariri la pensii si la salarii.

Jurnalist: Daca imi permiteti o intrebare pe alt subiect, DIICOT a stabilit astazi ca exista un alt suspect in cazul Caracal. As vrea sa va intreb daca, cumva, ati fost informat cu privire la acest lucru.

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Este o informatie publica.

Jurnalist: si, in afara de asta, a mai aparut o informatie potrivit careia ati fi solicitat o intalnire cu familia Luizei Melencu chiar aici la Palatul Cotroceni. Ne puteti confirma?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Da, este adevarat. Am rugat pe un coleg Consilier Prezidential sa o primeasca pe doamna Melencu.

Jurnalist: Cand se va intampla acest lucru?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Vineri.

Jurnalist: Domnule Presedinte, exista cateva solicitari din partea unor partide care au votat Guvernul Orban pentru adoptarea unei ordonante de urgenta care sa modifice votul pentru primari in doua tururi – PMP, USR. Considerati ca ar fi o solutie?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Eu personal consider ca primarii in Romania trebuie sa fie alesi in doua tururi, iar presedintii Consiliilor Judetene sa nu fie alesi direct, ci din randul consilierilor judeteni.

Jurnalist: Dar, la modul cum merg in acest moment dezbaterile in Parlament, un proiect a fost respins la Senat, astazi, unul a fost amanat la Camera, in absenta unei ordonante de urgenta, credeti ca este posibil sa avem la anul alegeri pentru primari in doua tururi?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: M-ati intrebat despre opinia mea si mi-a facut placere sa v-o spun, deci, eu imi doresc ca primarii sa fie alesi in doua tururi, iar presedintii Consiliilor Judetene sa nu fie alesi direct, ci indirect, dintre consilierii judeteni. Exista mai multe initiative in Parlament care sunt discutate si stiu foarte bine ca exista formatiuni care isi doresc acest lucru, de exemplu Partidul National Liberal doreste alegerea primarilor in doua tururi, dar stiu la fel de bine ca exista formatiuni refractare la aceasta propunere, de exemplu PSD nu doreste acest lucru. Este evident ca in continuare guvernul si PNL, care da guvernul, vor cauta cele mai bune solutii pentru a promova o legislatie sau pentru a accepta o legislatie de acest tip de modificare. Am discutat aceste lucruri doar de principiu, de asta va spun ca PNL doreste alegerea primarilor in doua tururi, insa cum se va ajunge practic acolo inca nu a fost definitivat.

Jurnalist: Domnule Presedinte, in discutia pe care reprezentantii Guvernului au avut-o cu reprezentantii Comisiei Europene privind situatia de la Ministerul Finantelor, implicit si deficitul crescut, aveti informatie ca s-a discutat si despre anumite sanctiuni pe care le-ar putea suporta tara noastra daca, in continuare, deficitul ramane la 4%?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Ca sa ne intelegem bine, nu este nimeni fericit cu aceasta depasire de deficit, dar ea in niciun caz nu se datoreaza noului guvern, care a venit, a gasit o situatie proasta si a comunicat-o si romanilor si Comisiei Europene. Important este sa existe dorinta de dialog la noi, si exista, important este sa existe o abordare serioasa si transparenta, si exista, si cu siguranta, impreuna cu Comisia Europeana, se vor cauta cele mai bune solutii pentru a rezolva problema. Comisia Europeana nu da sanctiuni, ca un politist, cand prinde pe cineva ca a depasit viteza legala; aici este un procedeu mai complicat, birocratic si mai lung. Dar, in esenta, tarile care depasesc tinta de deficit intra intr-o procedura care vine sa le ajute sa revina in marja optimala si asta astept si eu de la Comisia Europeana, sa existe o colaborare reala, buna, care ne ajuta sa ne reincadram in tinta de deficit de sub 3%.

Jurnalist: Ati declarat in seara alegerilor prezidentiale din turul al doilea ca va veti implica in formarea unei noi majoritati in Parlament. Daca ne puteti spune ce luati in considerare sa faceti concret pentru acest lucru.

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: De exemplu, o sa spun peste tot ca imi doresc o majoritate in Parlament, o majoritate proeuropeana, formata din partide democratice, care inteleg nevoile Romaniei, nevoile romanilor, vin cu o politica deschisa, proeuropeana, moderna si rezolva problemele Romaniei si problemele romanilor. Asta imi doresc eu. si pot sa pun oricand ca imi doresc o astfel de majoritate. Am avut ghinionul sa stam trei ani cu o majoritate controlata de PSD si nu vreau sa reiau toate discutiile din campania electorala, dar stim cu totii ce s-a intamplat. Romania a ajuns in coada tuturor listelor, ne-am trezit cu un deficit, iata, de peste 4%, ne-am trezit cu marile sisteme publice profund deranjate. si toate acestea trebuie reparate. Iar pentru a repara durabil, sustenabil, toate aceste probleme, este evident nevoie de o noua majoritate in Parlament, care sprijina un Guvern care poate sa faca toate aceste lucruri. Acum avem un Guvern minoritar, care, cu siguranta, va aborda multe chestiuni si le va si rezolva, insa normalitatea este o noua majoritate, cu un Guvern care este sprijinit fara discutie de aceasta majoritate.

Jurnalist: in acest context, al noii majoritati parlamentare, cand vedeti posibila declansarea alegerilor anticipate, tinand cont ca a fost o tema de campanie de prezidentiala, au cerut-o si cei de la USR si astazi Premierul Ludovic Orban spunea ca Guvernul ar putea sa isi asume raspunderea pe modificarile la Ordonanta 114?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Sunt convins ca multe lucruri pot fi rezolvate – de exemplu, acea nefericita ordonanta – prin asumarea raspunderii si este posibil sa se adopte acea solutie si pentru alte acte normative. Eu cred ca ar fi foarte bine sa mergem spre alegeri anticipate in primavara.

Jurnalist: in primavara anului viitor, pana in locale?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: in primavara anului viitor, da.

Jurnalist: Veti avea discutii si cu liderii USR?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Voi avea discutii cu toti liderii politici. Tot timpul am discutat cu toti liderii politici, fiindca la varful statului nu conteaza daca cineva iti este simpatic sau antipatic. Facem politica si eu vreau sa fac politica in asa fel incat sa dea rezultate.

Jurnalist: Credeti ca e posibil acest scenariu, daca, de exemplu, PSD nu este de acord? Ar putea sa respinga aceste alegeri anticipate, tinand cont de situatia din Parlament?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: PSD a fost intotdeauna in dezacord cu ce am propus eu sau PNL. Nu ma astept sa fie acum, dintr-odata, prietenosi. Nici nu contez pe ei. PSD a fost sanctionat drastic de electorat. Daca au inteles ceva de aici, bine. Daca nu, vom continua cu sau fara ei.

Jurnalist: Va rog sa ne spuneti ce stiti despre operatiunea de salvare din Albania, acolo unde stim ca participa si romani.

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Am primit chiar acum, dupa sedinta CSAT, un dosar, si cu o informare, si cu poze de la interventia echipei trimise de noi acolo. Se lucreaza la o cladire civila, o cladire de locuinte, si nu vreau sa fac eu informarea care revine ministrului de interne. Se lucreaza foarte intens si detalii mai multe veti primi de la Ministerul de Interne.

Jurnalist: Acum o intrebare referitoare la Partidul Social Democrat. Cum vedeti cearta ivita intre liderii PSD la scurt timp dupa Viorica Dancila a pierdut alegerile?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: PSD nu s-a schimbat aseara, ca sa nu avem cumva o impresie gresita. PSD este, de o buna vreme incoace, condus de asa-zisii baroni locali, de baronii pesedisti, si acest lucru nu s-a schimbat. Ce s-a schimbat ieri a fost „unii au luat locul altora”, deci, dupa parerea mea, PSD inca nu a inteles nimic din aceste infrangeri electorale si felul cum s-a prezentat public, ca nu am alte informatii din interior, aseara ne arata acolo o totala harababura si o totala rezistenta la schimbare. Deci, raman la ideea mea, pe care am tot reluat-o: PSD schimba fetele, dar nu schimba naravul. PSD ramane deocamdata, din pacate, un partid nedemocratic, nereformat, care in niciun caz nu doreste sa se implice pentru romani, ci pentru proprii baroni locali.

Jurnalist: Voiam sa va intreb, in contextul informatiilor primite de la Ministerul de Finante, de la Guvern, daca dumneavoastra considerati ca ar trebui inghetate Legea pensiilor si salariilor si avand in vedere si faptul ca si dinspre Uniunea Europeana cam ar fi una dintre ideile solicitate, pentru a reduce deficitul bugetar.

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Deficitul bugetar poate fi redus printr-o alocare inteligenta a resurselor. Pot sa va spun, daca mai intereseaza cumva pe cineva, ca eu am fost total impotriva taierilor si data trecuta, cred ca in 2010. Mi s-a parut o masura hazardata, inutila si contraproductiva. Aceeasi opinie o am si acum. Nu sunt de parere ca acest deficit poate fi corectat prin masuri de acest tip: de taieri salarii si pensii.

Jurnalist: Sau inghetare.

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Eu, acum, credeti-ma, nu mai sunt in campanie electorala si va spun aceste lucruri – le-am spus si inainte. Nu vor fi taieri de salarii si de pensii si nu vor fi nici inghetari. Ele nu aduc nimic. Oamenii nu pot fi pedepsiti pentru proasta guvernare pesedista. Trebuie gasite metode mult mai inteligente, trebuie gasite alocari bugetare care duc la o dezvoltare sustenabila a economiei, care pe urma permite, evident, nu reduceri, ci cresteri de salarii si pensii. Aceasta chestiune am transmis-o foarte explicit si noului guvern, si cred ca rezultatele se vor vedea. stiu ca sunt tot felul de specialisti care ne spun la televizor ca nu exista alte solutii. Eu sunt convins ca exista alte solutii si vor fi adoptate.

Jurnalist: Referitor la discutiile sau intalnirile pe care le veti avea cu liderii politici, v-as intreba daca le-ati stabilit deja, pentru ca domnul Barna a declarat saptamana aceasta ca cel mai probabil in aceasta saptamana sau zilele acestea se va intalni cu domnia voastra, si daca va veti intalni sau veti discuta inclusiv cu domnul Victor Ponta sau domnul Ciolacu.

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Nu am stabilit inca aceste intalniri si, da, voi discuta cu toti liderii politici, liderii formatiunilor politice. Sigur, prima data cu formatiunile parlamentare, fiindca acolo se voteaza legile.