In ce conditii pot fi „batuti” protestatarii. Legea care da liber la agresiuni impotriva manifestantilor. Reactia Opozitiei

10

Proiectul de lege care da puteri sporite fortelor de ordine a fost adoptat de Camera Deputatilor in calitate de for decizional. „PNL va contesta la Curtea Constitutionala, vom contesta acest proiect mizerabil, care sfideaza oameni cinstiti din aceasta tara”, a anuntat liderul deputatilor liberali, Raluca Turcan.

Loading...

Si USR anuntase inainte ca va ataca legea la CCR. Anterior votului, liberalul Victor Paul Dobre a criticat faptul ca PSD refuza obstinat sa ceara avizul Consiliului Suprem de Aparare a tarii pentru acest proiect, in conditiile in care prin el Politia primeste atributii care tin, de exemplu, de terorism, si a cerut retrimiterea la comisii, insa propunerea lui a fost respinsa la vot.

La randul sau, deputatul USR Stelian Ion a atras atentia ca proiectul da practic liber Politiei la batut protestatari pasnici.

De cealalta parte, deputatul PSD Nicolae Bacalbasa s-a remarcat printr-o pledoarie fulminanta, argumentand ca „aceasta lege apara ce a mai ramas din institutiile statului in fata unor elemente obscure”. N-au lipsit de asemenea si referirile la asa-zisul „stat paralel” cu care s-a tot luptat Liviu Dragnea pana sa ajunga la Rahova.

In spatele controversatei initiative se afla ministrul de Interne, Carmen Dan – „patroana represaliilor din 10 august asupra manifestantilor pasnici”, asa cum o numeste deputatul USR Stelian Ion – si fostul ministru al Justitiei Florin Iordache, artizanul infamei OUG 13 care a scos sute de mii de romani in strada.

Deputatul PSD Nicusor Halici a declarat miercuri in plenul Camerei Deputatilor ca noul statut al politistilor nu permite lovirea protestatarilor, ”decat daca opun rezistenta”.

Parlamentarul PSD a facut aceste afirmatii dupa ce deputatul USR Stelian Ion a criticat Proiectul de lege pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul ordinii si sigurantei publice, initiat de Florin Iordache si Carmen Dan, care ”intareste autoritatea politistului”.

Reprezentantul USR s-a aratat nemultumit de noile prevederi, deoarece, in opinia sa, prin acest act normativ ”s-a dat liber la batut protestatari pasnici”.

”S-a dat liber la batut protestatari pasnici, ca sa va comprim asa, intr-un cuvant, in sensul in care organul de politie are dreptul deja prin acest proiect de lege sa loveasca, sa utilizeze forta fizica, impotriva unui protestatar pasnic, fara prea multe detalii. Pur si simplu.

Daca un protestar se aseaza jos sau protesteaza fara sa prezinte niciun pericol public in mod concret, in loc sa fie luat pe sus, eventual daca blocheaza un drum public important si se intampla ceva extraordinar de rau, este luat la bastoane. Asta, legal de acum incolo, daca se va aproba aceasta lege. Este absolut inacceptabil, din punctul nostru de vedere”, a spus deputatul USR Stelian Ion de la microfonul plenului, citat de Stirile Pro TV.

Imediat, deputatul PSD Nicuosor Halici a luat cuvantul ca sa apere adoptarea acestei legi controversate. El a incercat sa explice ca polititul roman are nevoie de o mai mare autoritate, precizand ca protestatarii nu vor fi batuti, ”decat daca opun rezistenta, in cel mai negru scenariu”.

”Sunt persoane care savarsesc infractiuni si ajung la un moment dat sa fie protejate de alte persoane care nu au savarsit infractiuni sau contraventii. Politistii n-au ce sa faca, nu se pot atinge de persoanele respective, pentru ca ei creeaza un cordon de protectie a persoanelor care savarsesc infractiuni sau contraventii. Ce o sa faca? O sa se uite politistii la persoanele care protejeaza fara sa poata sa-i indeparteze sau sa aiba posibilitatea sa ajunga la infractori?

Nu trebuie sa-i bata si nu o sa ajunga sa-i bata decat daca opun rezistenta, in cel mai negru scenariu. Dar vrem un stat de drept? Pai statele de drept cum reactioneaza? Institutiile de forta din statele de drept la care tot ne raportam cum reactioneaza, ce fel de proceduri au? Stau politistii si se uita zambitori, candizi la persoane care impiedica punerea in aplicare a unor proceduri? Sau neutralizarea unor infractori?”, a spus deputatul PSD Nicusor Halici.

Proiectul de lege pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul ordinii si sigurantei publice a fost initiat de Florin Iordache si Carmen Dan, iar Camera Deputatilor este for decizional.

Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania – Comitetul Helsinki a solicitat Ministerului de Interne sa clarifice sau sa elimine o serie din propunerile de modificare a Legilor Politiei, motivand ca ar incalca drepturile omului.