Cristian Tudor Popescu, revoltat de sentinta din dosarul Colectiv: „Responsabilii de nivel inalt din dosar sunt neatinsi. Arafat si Banicioiu nu au raspuns cu nimic”

7

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat cu amaraciune sentintele date luni in procesul Colectiv. El a remarcat ca „in ce-i priveste pe domnii Banicioiu si Arafat care ii au pe constiinta dupa incendiu pe cei care au murit din pricina infectiilor din spitale, acesti insi nu au raspuns inca cu nimic pentru ce au facut”.

Loading...

CTP a declarat ca Digi24 ca sentintele „sunt departe de a fi suficiente”.

„Nu stiu daca vor fi mentinute aceste pedepse, care sunt departe de a fi suficiente. Sa vedem la apel ce judecator o sa judece, pentru ca domnii judecatori ne rezerva tot felul de solutii care pe mine ma deconcerteaza. De pilda, la Arad, cei opt insi acuzati grav de comiterea unui lant infractional cu tot felul de stenograme nici macar nu sunt cu totii judecati sub stare de control judiciar. Cei mai multi au fost pusi in libertate, pot acum sa distruga probe, sa influenteze martori, pentru ca un judecator a considerat ca asa e corect, juridic si democratic, ca ei sa fie judecati in libertate.

In ultima vreme sunt niste hotarari revoltatoare, tot felul de ucigasi, violatori care, lasand la o parte recursul compensatoriu, au fost pusi in libertate nu stim pe ce considerente. Ce s-a intamplat acum, oricat de spectaculos ar arata nu e sigur deloc. O sa vedem ce se intampla in continuare, se va veni cu alte chichite avocatesti…

In ce-i priveste pe domnii Banicioiu si Arafat care ii au pe constiinta dupa incendiu pe cei care au murit din pricina infectiilor din spitale, acesti insi nu au raspuns inca cu nimic pentru ce au facut.

Nu e dupa parerea mea azi un moment de usurare, nu cred ca acest dosar a fost solutionat in acest moment.

Decizia de azi reprezinta o incercare de a da satisfactie prin aceste pedepse aproape de maximul legal, este o incercare de a inchide gura celor care cer dreptate in continuare.

In schimb, responsabilii de nivel inalt din dosar sunt neatinsi, cumva aceste pedepse maxime sunt pentru executanti, Piedone nu e executant, dar ceilalti sunt doar niste executanti.

Pentru starea de fapt care a dus la incendiul din Colectiv si la ce s-a intamplat apoi in sistemul medical cu cei raniti, pentru asta nu a raspuns nimeni. Cumva, asta se doreste sa treaca in planul doi”, a explicat Cristian Tudor Popescu.

Intrebat daca, in opinia sa, decizia de azi va aduce o schimbare in sistem, in sensul diminuarii fenomenului coruptiei, gazetarul a raspuns: „Nu ma astept sa se schimbe ceva, stiu ca fenomenul coruptiei nu va inceta. Sunt insi care au comis fapte penale, iar in vreme ce se faceau arestari si se dadeau pedepse cu executarea, chiar in acele zile, altii, unii apropiati celor care au fost condamnati, la randul lor comiteau linistiti acte de coruptie.

Am sperat la un moment dat, cand au fost condamnati ministri, politicieni influenti, oameni de afaceri, am spus ca poate li se va face totusi frica, ca vor ezita cand iau spaga ca sa treaca cu vederea acea bomba numita Colectiv.

In continuare, vor face asta si pompierii, si altii. Cand spaga e suficient de tentanta, or sa o ia. Singura solutie e ca acesti oameni sa fie prinsi in timp util, judecati, condamnati, bagati in puscarie si impiedicati sa mai faca ce au facut. Dar, o diminuare a fenomenului eu nu vad”, a declarat CTP la Digi24.

Tribunalul Bucuresti a pronuntat luni sentinta in dosarul Colectiv, fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone fiind condamnat la 8 ani si 6 luni inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu in legatura cu eliberarea autorizatiilor de functionare pentru club.

Totodata, Tribunalul a decis condamnarea celor trei patroni ai clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu – la cate 11 ani si 8 luni inchisoare, pentru ucidere din culpa in forma agravanta, vatamare corporala din culpa in forma agravanta si neluarea masurilor legale de securitate si sanatate in munca.

Daniela Nita – patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists – a fost condamnata la 12 ani si 8 luni de inchisoare cu executare. In acelasi dosar, pirotehnistii Viorel Zaharia si Marian Moise au primit 9 ani si 8 luni de inchisoare, respectiv 10 ani. De asemenea, Cristian Nita, director al firmei de artificii, a primit 3 ani si 6 luni de inchisoare cu executare.

George Matei si Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bucuresti care au verificat clubul Colectiv fara a lua masurile legale in privinta respectarii normelor PSI, au fost condamnati la cate 9 ani si 2 luni de inchisoare.

Aurelia Iofciu (sef al Serviciului autorizari comerciale din Primarie) a primit 8 ani de inchisoare, Larisa Luminita Ganea (consilier superior) – 7 ani, Ramona Sandra Motoc (referent superior) – 3 ani de inchisoare cu suspendare. In cazul Ramonei Motoc, instanta a dispus prestarea a 90 de zile de munca in folosul comunitatii.

SC Colectiv Club SRL si SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, acuzate de ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa, au fost condamnate la 470 zile amenda, cu o suma corespunzatoare de 5.000 de lei amenda pe zi. De la SC Colectiv Club SRL a mai fost confiscata si suma de 62.298 lei.

Decizia Tribunalului Bucuresti nu este definitiva.