Cristian Tudor Popescu, dupa demisia lui Ciolos din fruntea USR: Eu nu vad un viitor acestei formatiuni

83

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu nu crede că USR mai are vreun viitor, mai ales că neînțelegerile în partid vor continua și de acum înainte.

„USR nu are decât de pierdut în continuare. Va continua panta descendentă din momentul în care s-a cuplat cu partidul AUR ca să voteze o moțiune de cenzură. De atunci a scăzut în sondaje și acum va scădea și mai mult, în urma acestei încăierări între cele două grupări. Cumva era inevitabil să se întâmple asta, pentru că fuziunea a fost pseudo, a fost falsă, a fost făcută cu speranța… fuziunea a fost făcută cu siguranța – din partea echipei Barna – că Dan Barna și, deci USR, va fi la conducere în urma congresului și alegerilor. Ceea ce a răsturnat planul a fost victoria lui Dacian Cioloș. Nu așa gândise USR, partid mai mare, evident, în raport cu PLUS, nu așa gândise lucrurile, ci facem fuziunea, noi avem președintele, noi avem controlul asupra partidului. Iată că nu au avut președintele și, de aici, ceea ce a urmat. Domnul Cioloș, neavând controlul în Biroul Național, a forțat acum obținerea puterii reale în partid și bineînțeles că nu a obținut-o. Rezultatul nu este niciun câștig pentru Barna și echipa sa, pentru Cioloș cu atât mai puțin și pentru USR-PLUS, sau ce-o mai rămâne din această alăturare, și mai puțin”, a declarat Cristian Tudor Popescu luni la Digi24.

Loading...

„N-au de ce să se rupă, pentru că n-au fost intim legate niciodată. (…) Această fuziune a fost făcut cu scopul de a se mări USR. Deci USR, care era mai mare decât PLUS, a vrut să fie și mai mare și de aceea a făcut această fuziune și când nu a ieșit combinația… În momentul de față, eu nu văd un viitor acestei formațiuni. Sunt o serie de oameni care au fost împinși în față de către Dacian Cioloș și care în acest moment vor fi înlăturați, mai ales dacă la conducere va veni domnul Drulă, care este omul cu ranga, un tip mult mai dur decât Barna și Cioloș. Eu nu-l văd venind pe domnul Drulă acum – dacă va fi noul șef al partidului – nu-l văd ca pe un conducător, ca pe un șef al marii păci, al marii înțelegeri, nici vorbă de așa ceva. Deci nu cred că se va menține această legătură între cele două partide.”

Cătălin Drulă nu ar fi potrivit pentru funcția de șef de partid, din cauza atitudinilor sale „radicale”, mai ales că acest segment este ocupat deja de AUR, potrivit lui Cristian Tudor Popescu.

„După părerea mea nu poate fi o soluție, pentru că domnul Drulă – lăsând la o parte, nu m-apuc acum să discut prestația sa ca ministru – pentru că acum va trebui să îndeplinească o funcție politică, dacă va fi șef al partidului. Or, domnul Drulă nu poate veni, din câte l-am văzut eu încă din perioada în care era în opoziție USR-ul, nu poate veni decât cu o atitudine radicală, o atitudine brutală, dură, cu care USR – după părerea mea – nu poate să câștige voturi în acest moment.

Are un concurent foarte serios, și anume AUR, care s-a specializat în atitudini brutale, chiar grobiene, în acțiuni de asalt asupra instituțiilor publice, asupra Parlamentului – și cu ce să mai vină un USR-Drulă acum? Cu niște discursuri violente împotriva actualei puteri? Păi, pe lângă ce face AUR, la modul fizic, aceste discursuri nu pot câștiga alegători”, a mai arătat gazetarul.

În opinia lui CTP, Cătălin Drulă va fi candidatul USR la prezidențialele din 2024, dacă va ajunge șeful partidui, însă cu șanse „limitate”

„Singura idee era să fie Dacian Cioloș, care pentru asta și devenise șeful partidului, mergea să fie candidatul USR-PLUS la prezidențiale. Acum nu se mai pune problema. Nu văd o persoană s-o aducă în față, dintre membrii partidului. Probabil că va candida domnul Drulă, fiind președintele partidului, va candida dânsul, cu șanse de succes limitate. Au sperat într-o vreme, au încercat, au făcut niște demersuri de a o aduce pe Laura Codruța Kovesi să candideze în 2024, însă, după părerea mea, doamna Kovesi nu va accepta să intre în politică nici la USR, nici la alt partid”, a încheiat Cristian Tudor Popescu.