Cristian Tudor Popescu, despre asasinul de la Onesti: Autoritatile ii au pe constiinta pe muncitorii ucisi

67

Cristian Tudor Popescu spune ca, in cazul de dublei crime din Onesti, fortele de ordine nu au luat masurile profesioniste necesare si ca, astfel, autoritatile “ii au pe constiinta” pe muncitorii ucisi.

“Autoritatile ii au pe constiinta pe acesti muncitori. Din ceea ce am vazut si am auzit relatat in legatura cu acest caz sunt o gramada de greseli ale autoritatilor care au dus la aceasta dubla crima groaznica.

Loading...

Nu inteleg cum a fost posibil ca un om de 60 si ceva de ani sa poata sa puna la pamant doi oameni, doi muncitori – un om de 36 de ani si un om de 50 de ani – si sa-i lege”, a spus Cristian Tudor Popescu la Digi24.

Adrian Cojocaru, jurnalist Digi24: Din informatiile obtinute de colegii mei, barbatul a intrat in apartament in timp ce muncitorii erau acolo si sub amenintarea cutitului i-a culcat la pamant si apoi le-a legat mainile la spate cu acel colier de plastic.

„E posibil sa se intample asta, dar e straniu, fiind doi oameni in putere. Nu poti sa-l ameninti decat pe unul. Cand il legi, de pilda, pe unul dintre ei, celalalt este liber si poate sa intervina. Asta n-am inteles, cum au fost pusi la pamant de respectivul.

Nu am vazut niciun fel de masura profesionista care se ia in astfel de situatii.

Individul in cauza a procedat imitand filme. Asta este un caz tipic de imitatie mediatica. Luarea de ostatici pe care o face un ins care a lucrat intr-o companie sau are o problema cu o institutie se considera nedreptatit si atunci ia ostatici pentru a i se face dreptate. E un caz intalnit de nenumarate ori si care a fost pus pe ecrane de multe ori. A procedat tipic omul.

In astfel de cazuri se analizeaza imediat conexiunile persoanei respective. De pilda, sotia ar fi trebuit imediat contactata intr-un fel de catre politisti, persoane specializate. Asta se face. Se merge la familia respectivului.

Se vede care este relatia cu respectiva institutie, ce anume l-a scos din minti pe omul in cauza. Se inceraca rezolvarea in acel caz. Unii cer bani, o rascumparare. Se vine cu banii intr-o geanta. Se aduce acolo pentru a incerca sa-l calmezi pe individ. Aici nu aveau de adus decat o hotarare judecatoreasca, o hartie care banuiesc ca putea fi obtinuta. Ea trebuie sa existe, din moment ce a fost vorba de o evacuare silita. Banuiesc ca putea fi obtinuta in regim de urgenta de la Judecatorie.

Sunt astfel de masuri care se iau in mod profesionist in ceea ce priveste relatiile din jurul persoanei respective si incerci sa-l calmezi in felul acesta.

N-am vazut decat niste replici tampe ale celor care dialogau cu omul in cauza.

Cand vezi ca individul respectiv are un discurs in mod evident fixist, obsesiv, psihotic. Omul nu statea aproape deloc la negociere. Discursul era clar fixist si psihotic. Atunci, incerci sa-l anihilezi. Un om de 60 si ceva de ani inarmat cu un cutit sa nu poata fi anihilat? Se gasea acolo un tragator profesionist care a fost in trupele speciale, dotat cu o arma de asalt si era greu sa fie anihilat?”, a declarat acesta.

Gazetarul a precizat si ca numarul de focuri de arma trase de fortele de ordine au fost “mult prea multe”.

“Cum sa tragi 5-6 focuri? Daca tragi 5-6 focuri oricum respectivul asasin psihotic ar fi avut timp sa-si omoare victimele. In astfel de situatii se trage un singur foc.

Ar fi fost suficient timp sa vina specialisti de la Bucuresti, de oriunde, care sa gestioneze corect acest caz. N-am vazut un dialog cu un psiholog negociator profesionist”, a mai afirmat gazetarul.