Fara precedent. Un general rus condamna „politica criminala a lui Putin de a provoca un razboi”

64

Un general rus în retragere i-a cerut lui Vladimir Putin să nu intre în război cu Ucraina, acuzându-l pe liderul de la Kremlin că a provocat un conflict „artificial” pentru a distrage atenția de la problemele cu care se confruntă pe plan intern.

Generalul-colonel Leonid Ivașov, în vârstă de 78 de ani, a formulat o scrisoare deschisă intitulată „Ajunul războiului”, în care a criticat „politica criminală a lui Putin de a provoca un război”, în ciuda faptului că Rusia nu se confruntă cu „amenințări critice”, scrie Ziare.com.

Loading...

Rara izbucnire de disidență internă vine în momentul în care Emmanuel Macron se află la Kremlin pentru discuții de criză cu Putin, la o zi după ce consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat că o invazie ar putea avea loc „în orice zi”, cu un „cost uman enorm”.

Generalul Ivașov, care s-a retras din serviciile militare și activează în politică în calitate de președinte al Adunării Ofițerilor Ruși, a fost anterior șeful cooperării militare a lui Putin în Ministerul Apărării.

Într-o scrisoare deschisă publicată pe site-ul organizației, el a spus că se teme că Rusia va deveni o „paria a comunității mondiale” dacă va lansa o invazie în Ucraina.

Decorat în multiple rânduri, Ivașov a fost unul dintre cei mai respectați și mai duri generali din ministerul rus al Apărării și este cunoscut ca un naționalist, care încă susține sistemul sovietic, și apropiat de Partidul Comunist.

De când a fost concediat de Putin în 2001, el a devenit un critic înverșunat al președintelui rus, cerându-i demisia și acuzându-l de „crime împotriva Rusiei”.

Ultima sa intervenție evidențiază opoziția naționalistă rusă față de un război cu Ucraina, precum și grupările liberale pro-occidentale care se opun potențialului conflict, notează Daily Mail.

Ivașov a spus: „În ceea ce privește amenințările externe, ele sunt cu siguranță prezente. Dar, conform evaluării noastre specializate, ele nu sunt în prezent critice, care să amenințe direct existența statului rus și interesele sale vitale”.

Comentând scrisoarea, expertul Michael McFaul, care a fost anterior ambasador al SUA în Rusia, a spus: „Este un lucru important. La un moment dat, generalul Ivașov a fost unul dintre cei mai respectați lideri din Ministerul rus al Apărării. Generalii ruși nu se implică de obicei în dezbaterile de politică publică, în special cei precum Ivașov”.