Costel Alexe da cartile pe fata: Primaria Capitalei a primit 7 avertizari privind poluarea excesiva in Bucuresti, dar nu a facut nimic!

40

Primaria Generala a Capitalei a primit sapte avertizari in perioada starii de urgenta pentru depasirile frecvente ale valorilor de PM10 (particule in suspensie cu diametrul mai mic de 10 microni), semnalate la toate statiile de monitorizare a calitatii aerului, dar niciuna nu a fost urmata de vreo masura, a declarat ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Costel Alexe.

„Din pacate, in multe zile din perioada starii de urgenta au fost depasiri pentru PM10 in Municipiul Bucuresti. Compusul cel mai important, si care poate fi si un vector de transmitere pentru CoVid-19 este PM10, cel pentru care suntem condamnati la Curtea Europeana de Justitie. Acesta a inregistrat episoade cu cresteri importante in lunile martie si aprilie, cu mult peste 50 micrograme/mc”, a spus Alexe, intr-o conferinta de presa.

Loading...

Ministrul Mediului a dat ca exemplu zilele de 19 si 20 martie, când PM10 a ajuns la o valoare de 88 micrograme la statia Lacul Morii.

„In 24 martie, lucrurile au aratat la fel la toate statiile. PM10 a atins valoare maxima de 443 micrograme/mc la statia Lacul Morii. De asemenea, avem pentru 26 si 27 martie, 627 de micrograme/mc tot la Lacul Morii, 570 la statia Bucur Obor si 644 micrograme/mc la statia Cercul Militar”, a spus Alexe.

Ministrul a atentionat ca principalul motiv pentru care au fost inregistrate in Bucuresti depasiri ale indicatorului PM10, in ultimele doua luni, a fost lipsa salubrizarii strazilor.

„Daca am fi avut aceasta salubrizare eficienta a strazilor din Bucuresti, cu siguranta nu am fi fost in situatia in care, chiar si atunci când Bucurestiul a fost aproape gol, sa avem zile in care sa existe depasiri pentru PM10. Aceste solutii (de salubrizare a strazilor, n.r.) au fost trecute de Primaria Capitalei in Planul Integrat de Calitate a Aerului, in care se vorbeste de o reducere de pâna la 42% pentru PM10 doar daca strazile ar fi spalate mecanic si eficient si cu pâna la 90% daca ar fi aspirat si praful”, a afirmat oficialul.

Pe data de 30 aprilie 2020, Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a publicat Hotarârea privind condamnarea României pentru nerespectarea Directivei 2008/50/CE a Parlamentului European si a Consiliului, privind calitatea aerului inconjurator si un aer mai curat pentru Europa. Documentul se refera la depasiri ale limitelor maxime admise pentru PM10, in Bucuresti, in perioada 2007 – 2016, dar si la problemele pe care le inregistreaza tara noastra in procesul de combatere a poluarii.

in replica, Gabriela Firea declara, la acel moment, ca „poluarea din Capitala nu a aparut in anul 2016”.

Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Costel Alexe, a solicitat Primariei Capitalei intocmirea unui plan de urgenta pentru reducerea poluarii, in caz contrar Comisia Europeana urmând sa declanseze o noua procedura de infringement care poate costa România o suma forfetara minima de 1,6 milioane de euro, iar „penalitatile pe zi pot varia de la circa 2.000 de euro si 120.000 de euro pe zi”.

Particulele in suspensie (PM10) provin in special de la emisiile poluante generate de industrie, trafic si incalzirea locuintelor. Acestea pot provoca astm, afectiuni cardiovasculare, cancer pulmonar si deces prematur. Valoarea zilnica admisa de PM10 pentru protectia sanatatii umane este de 50 micrograme/mc, in timp ce valoarea limita anuala este de 40 micrograme/mc.