Consumati fast-food? Recomandari de la Protectia Consumatorilor pentru cei care mananca la mall, dupa neregulile gasite in Sun Plaza!

21

Consumatorii trebuie sa acorde atentie aspectului produselor, sa cumpere doar din locuri autorizate, in care sunt respectate normele de igiena, recomanda directorul general al ANPC Paul Anghel.

Loading...

Acesta precizeaza ca este necesara si pastrarea bonului fiscal in cazul in care cei nemultumiti vor sa reclame calitatea produselor cumparate.

”Pentru a achizitiona produse de tip fast food care sa nu va puna sanatatea sau viata in pericol, trebuie sa tineti cont de urmatoarele sfaturi: la cumpararea produselor din carne/carne tocata sa acordati atentie deosebita la aspectul produsului; sa urmariti modul de etichetare, sa nu cumparati produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie inscrierea, la locul de comercializare a datei durabilitatii minimale/ datei limita de consum si a ingredientelor alergene; sa refuzati produsele din carne tocata pentru care exista indoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare; sa refuzati produsele din carne pe care nu este inscrisa data durabilitatii minimale/ data limita de consum sau daca aceasta este modificata sau depasita; sa nu cumperati produse din carne tocata din locuri neautorizate, intrucat comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu poate elibera bon de casa cu care sa fie justificata tranzactia comerciala si risca sa achizitioneze un produs neconform sau chiar nesigur care le poate afecta sanatatea”, precizeaza directorul general al ANPC Paul Anghel.

ANPC indiica si cateva aspecte care trebuie urmarite in legatura cu modul de expunere si comercializare a alimentelor: existenta si functionarea vitrinelor frigorifice in care sunt expuse alimentele;integritatea ambalajelor, care trebuie sa asigure protectie pe timpul transportului, depozitarii si comercializarii; etichetarea acestora, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, termenul de valabilitate.

”De asemenea, inainte de achizitionarea alimentelor, din locuri specializate in acest sens, trebuie sa va asigurati ca vanzatorul este echipat corespunzator, poarta halat de protectie si boneta, iar manipularea alimentelor neambalate o realizeaza cu mainile acoperite de manusi curate sau de unica folosinta. Trebuie sa acordati atentie pretului afisat si sa verificati concordanta dintre preturile afisate la raft si cele marchate pe bonurile de casa. Si nu in ultimul rand sa solicitati si sa pastrati bonul de casa pentru a putea proba in cazul in care, in mod justificat, doriti sa reclamati calitatea/siguranta unui produs”, afirma oficialul ANPC, sfatuin consumatorii sa refuze produsele ale caror aspect si miros ridica suspiciuni.

In ultima perioada, ANPC si-a intensificat controalele in restaurante, fast-food-uri si magazine care vand produse alimentare, confiscand mari cantiati de aliment si aplicand amenzi.

Aproape 500 de kg de alimente au fost retrase si au fost date amenzi de 170.000 de lei in urma controalelor ANPC la unitatile de alimentatie publica din Sun Plaza,unde inspectorii au gasit produse expirate si lipsa de igiena in spatiile in care era pregatita mancarea.

”in data de 04.10.2019, comisarii din cadrul CRPCR Bucuresti-Ilfov au efectuat un numar de 13 actiuni de control pentru verificarea respectarii prevederilor legale din domeniul protectiei consumatorilor in unitatile de alimentatie publica din Complexul comercial Sun Plaza. Pentru incalcarea prevederilor legale privind protectia consumatorilor, au fost aplicate 17 amenzi contraventionale in cuantum de 170.000 lei si un avertisment”, anunta ANPC.

A fost retrasa definitiv de la comercializare si din circuitul consumului uman cantitatea de 490,195 kg si 28,5 litri produse alimentare, in valoare de 15.511,5 lei.

Printre neregulile constatate de inspectorii ANPC se numara folosirea de produse alimentare cu data limita de consum depasita; materiile prime nu erau insotite de eticheta de produs de unde sa rezulte principlalele elemente de identificare si caracterizare si documentele de provenienta; nerespectarea temperaturii de pastrare/depozitare stabilita de catre producator; schimbarea starii termice a produselor.
De asemenea, in spatiile de pregatire a preparatelor culinare, conditiile igienice erau necorespunzatoare, respectiv paviment depreciat, pereti cu urme de grasime, hote murdare cu urme de grasime arsa.

”Cu ocazia actiunilor de control desfasurate s-a propus masura complementara de oprire temporara a prestarii serviciilor de alimentatie publica pentru un numar de 7 operatori economici pana la remedierea abaterilor constatate.in cursul noptii de vineri sase dintre acesti operatori economici au remediat abaterile iar in cursul zilei de sambata masura a fost ridicata”, precizeaza ANPC.

”Cred ca, mai important decat sanctionarea dura a celor cu abateri, este determinarea acestora sa se intoarca pe piata intr-o forma corecta fata de consumatori si, bineinteles, lege! Comerciantii trebuie sa puna pe piata numai produse si servicii sigure, oferind locuri de munca, flux de materii prime alese cu grija si respect fata de cei care le asigura venituri! Retransmitem un mesaj ferm: Nu vom face niciun rabat de la exigente, dar suntem gata sa incurajam abordarea corecta!”,afirma Horia Constantinescu, presedintele ANPC.

Reactia Sun Plaza

„Centrul Comercial Sun Plaza este preocupat continuu de siguranta vizitatorilor si depune eforturi constante ca acestia sa aiba o experienta placuta. Regretam situatia creata in urma controlului ANPC de vineri, 4 octombrie.

Urmarim cu atentie si ne asiguram ca toate aspectele care intra in responsabilitatea noastra sa fie indeplinite si incurajam actiunile tuturor institutiilor abilitate sa intervina acolo unde Sun Plaza nu are competenta.

Vrem sa va asiguram ca restaurantele din Sun Plaza functioneaza in acest moment, respecta standardele, iar problemele identificate de Autoritatea Nationala de Protectie a Consumatorului – ANPC vineri, 4 octombrie, la finalul zilei, au fost remediate, astfel incat sambata, 5 octombrie, acestea au fost redeschise, dupa noul control al ANPC.

Conform declaratiilor publice ale presedintelui ANPC – Horia Constantinescu, restaurantele din Sun Plaza sunt sigure in acest moment.”