Atentie, romani. Masti neconforme gasite pe piata. Cum le deosebim

20

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a primit trei alerte pentru masti neconforme aflate pe piata, emise de autoritatile din Luxemburg, Italia si Letonia. Alertele au fost transmise prin sistemul RAPEX, a anuntat Paul Anghel, director în cadrul ANPC.

„Alerta RAPEX emisa de Luxemburg: produsul poarta marcajul CE, dar nu este certificat ca echipament de protectie de catre organismul relevant. Prin urmare, este posibil ca produsul sa nu îndeplineasca cerintele privind sanatatea si siguranta si sa nu fie protejat în mod corespunzator atunci când nu este combinat cu masuri suplimentare. Nu respecta regulamentul privind echipamentele individuale de protectie”, a scris Paul Anghel pe Facebook.

Loading...

In ceea ce priveste alerta emisa de Italia, este vorba despre o masca de protectie cu retentie insuficienta de particule.

„Alerta RAPEX emisa de Italia:-Retentia de particule/filtrul materialului este insuficienta (valoarea masurata ≤ 50 % în testul de penetrare si ≤ 76 % în testul de penetrare).În consecinta, o cantitate excesiva de particule sau de microorganisme poate trece prin masca, sporind riscul de infectie în cazul în care nu este combinata cu masuri de protectie suplimentare./produsul/produsul nu respecta Regulamentul privind echipamentele individuale de protectie si standardul european relevant EN 149”, a avertizat directorul ANPC.

Alerta emisa de Letonia precizeaza ca produsul neconform promoveaza un potential de protectie împotriva particulelor virale, dar capacitatea sa de filtrare nu a fost certificata de un organism european relevant.

„Alerta RAPEX emisa de Letonia:-Produsul promoveaza un potential de protectie împotriva particulelor (virale), dar capacitatea sa de filtrare nu a fost certificata de un organism (european) relevant.Prin urmare, este posibil ca produsul sa nu îndeplineasca cerintele în materie de sanatate si siguranta si, prin urmare, sa nu fie protejat în mod corespunzator în cazul în care nu este combinat cu masuri suplimentare./produsul/produsul nu respecta Regulamentul privind echipamentele individuale de protectie si standardul european relevant EN 149”, a mentionat Paul Anghel.

Sistemul RAPEX reprezinta un sistem de schimb rapid de informatii privind produsele periculoase între Comisia Europeana si Statele Membre ale Uniunii Europene.