Atentie, romani! Noi reguli privind plata cu cardul! Care sunt cerintele incepand de azi

5

Romanii care efectueaza plati cu cardul trebuie sa stie ca potrivit noilor reguli valabile in toata Europa PIN-ul cardului va fi cerut si pentru platile sub 100 de lei. Tot din motive de crestere a sigurantei impuse printr-o directiva europeana, cand facem plati online va trebui sa introducem mai multe date, inclusiv o parte din Codul Numeric Personal sau numarul de buletin.

Loading...

Uniunea Europeana vrea sa facem platile cu cardul in siguranta, asa ca obliga tarile membre sa adopte reguli suplimentare de siguranta.

Regulile se schimba pentru cumparaturile sub 100 de lei.

Daca pana acum puteam face nenumarate astfel de plati cu cardul contactless, de sambata vor fi acceptate doar 5. Si la a sasea plata va trebui sa introducem codul pin. Regula noua vrea sa previna situatiile in care cineva gaseste un card, sa zicem, si il foloseste pentru a cheltui sume mici.

Cand vom face plati cu cardul in magazine, nu se schimba nimic, daca sumele sunt peste 100 de lei. Aparatul o sa ne ceara in continuare PIN-ul.

O noutate este si la plata pe internet, unde felul in care platim se va schimba in functie de banca. Se va cere in plus fie o parola, fie un element biometric, adica amprenta, fie CNP.

Iar pentru cei care folosesc aplicatiile de internet banking ca sa-si plateasca facturile, apar mai multe modificari. Pentru sume de pana la 10 de lei nu va mai fi ceruta parola, dar pentru tranzactii succesive, la a cincea plata se va solicita parola sau autentificarea, la fel ca la plata de la magazin.

Noile reguli europene vor face posibile si platile direct in aplicatiile de cumparaturi sau de plati, care vor fi si ele autorizate de institutiile de reglementare.

Daca pana acum trebuia sa introducem datele cardului si plata se facea prin sms de confirmare, in viitor cumparaturile se vor face printr-un simplu click, daca avem deja un istoric de plati si suntem clienti fideli sau doar prin autentificare cu amprenta sau recunoastere faciala, scrie Protv.