Romanii nu vor putea sa mai intre in Marea Britanie in baza cartilor de identitate. De cand intra in vigoare masura

28

Marea Britanie a anuntat, joi dupa-amiaza, ca intentioneaza sa nu mai permita accesul cetatenilor din statele Uniunii Europene in baza cartilor de identitate incepand din octombrie 2021, in contextul incheierii tranzitiei post-Brexit pe 31 decembrie 2020, potrivit Mediafax.

Guvernul Boris Johnson a publicat o versiune actualizata a Modelului de administrare a frontierei dintre Marea Britanie si Uniunea Europeana. „Astazi, 8 octombrie, Guvernul a intensificat pregatirile pentru incheierea tranzitiei post-Brexit prin publicarea unei versiuni actualizate a Modelului de operationalizare la frontiere, care contine detalii suplimentare despre modul in care va functiona frontiera dintre Marea Britanie si UE si despre masurile pe care vor trebui sa le ia companiile active in domeniul comertului, transportatorii si pasagerii”, anunta Executivul de la Londra intr-un comunicat postat pe site-ul propriu.

Loading...

„Noile reguli le ofera detalii suplimentare companiilor si pasagerilor despre modul in care va functiona frontiera dintre Marea Britanie si UE la finalul perioadei de tranzitie. Transportatorii vor avea nevoie de un Permis de acces de tip Kent pentru a trece frontiera. Modelul confirma masura potrivit careia cartile de identitate din Uniunea Europeana, Spatiul Economic European si Elvetia nu vor fi acceptate pentru calatoriile in Marea Britanie, inclusiv pentru soferi, incepand din octombrie 2021”, precizeaza Guvernul de la Londra. Accesul cetatenilor din tarile Uniunii Europene pe teritoriul Marii Britanii va fi permis doar in baza pasapoartelor incepand din octombrie 2021, subliniaza Guvernul britanic.

„Dat fiind ca sunt mai putin de trei luni pana la expirarea tranzitiei post-Brexit, companiile trebuie sa se pregateasca pentru noile proceduri, indiferent daca ajungem ori nu la un acord cu UE, pentru a putea profita de oportunitatile semnificative care vor aparea (…)”, a declarat ministrul britanic pentru Politicile Cabinetului, Michael Gove, responsabil de aplicarea Acordului Brexit.

Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeana pe 1 februarie. in perioada de tranzitie post-Brexit, care dureaza pana pe 31 decembrie 2020, Marea Britanie va continua sa aplice reglementarile Uniunii Europene. Premierul Boris Johnson spera ca va finaliza pana pe 31 decembrie 2020 negocierile privind viitoarele relatii bilaterale. Liderii UE i-au transmis in mod repetat ca timpul este foarte scurt. Bruxellesul a avertizat Guvernul de la Londra ca va trebui sa respecte standardele sociale, de munca si de protectie a mediului pentru a obtine un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeana. Downing Street sustine ca vrea conditii similare cu cele acordate de Uniunea Europeana Canadei, Coreei de Sud si Japoniei, dar oficiali UE au atras atentia ca situatia este diferita la nivelul standardelor, in contextul proximitatii geografice dintre Uniunea Europeana si Marea Britanie. Recent, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a avertizat ca Uniunea Europeana trebuie sa se pregateasca pentru scenariul incheierii fara niciun acord a tranzitiei post-Brexit.

Tensiunile s-au amplificat in contextul in care Guvernul Boris Johnson vrea sa modifice unele clauze ale Acordului Brexit, un plan considerat a fi o incalcare a reglementarilor internationale. Tratatul confera un statut special provinciei britanice Irlanda de Nord, pentru a evita aparitia controalelor la frontiera si a mentine Acordul de pace din Vinerea Mare. insa Guvernul Boris Johnson contesta mentinerea reglementarilor UE in provincia britanica Irlanda de Nord.