Klaus Iohannis, dupa vizita la INSP: „Recomand sa purtati masca tot timpul cand iesiti din casa. Nu avem nevoie sa inchidem toata tara”

27

Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca nu e nevoie sa inchidem toata tara si nu se impune revenirea la starea de urgenta. seful statului a recomadat si purtarea mastii, atat la interior, cat si in exterior.

Iohannis a mers in vizita la Institutul National de Sanatate Publica (INSP), informeaza Administratia Prezidentiala, in a treia zi cu peste 3.000 de cazuri noi de Covid-19. La finalul vizitei, seful statului a facut declaratii.

Loading...

”Am facut o vizita la INSP, institut despre care se vorbeste foarte mult in ultima vreme. Am vrut o discutie directa cu expertii din domeniu. Am gasit oameni dedicati, competenti, care se straduiesc sa faca fata unei situatii complicate de pandemie. Mi-au prezentat Institutul, domeniile de care se ocupa si evident am discutat despre mersul panemiei de la noi. inainte sa detaliez, vreau sa spun ca am apreciat munca lor, proiectele in curs si faptul ca se preocupa foarte mult de resursa umana, de aparatura specifica si de extindere. Aceste rezultate pe care le obtin au un impact in politica statului.

Despre pandemie am discutat destul de mult, mi-au prezentat viziunea lor, aici, la Institut. Abordarea noastra este cam la fel, nu trebuie sa intram in panica, dar sa fim constienti ca ne aflam intr-o situatie de sanatate publica grava. Daca vrem o viata aproapiata de normalitate, e nevoie sa respectam normele: purtarea mastii, distanta, igiena mainilor, evitarea aglomerarilor.

In anumite localitati, unde incidenta e mai mare, se impun restrictii. Descentralizarea restrictiilor este un lucru bun, asa ca am convenit cu reprezentantii Institutului, cu ministrul Tataru si cu echipa mea sa lucram la o metodologie pentru a lua decizii mai rapide, eficiente si corelate cu situatia din fiecare localitate sau judet. in acest fel, vom putea lua mai repede masurile care se impun si sa evitam restrictii prea dure. Repet, masurile de baza raman cele discutate: masca, distanta, igiena. Toti specialistii sunt de parere ca masca e extrem de utila daca vrem sa nu mai avem raspandire rapida a virusului. Vom avea mai multe discutii despre unde si cand purtam masca. Recomand sa purtati masca tot timpul cand iesiti din casa, in spatiul public, in interior sau in exterior”, a declarat Iohannis.

Klaus Iohannis infirma posibilitatea reluarii starii de urgenta

”Nu intentioez sa revenim la starea de urgenta. Exista masuri care pot avea efecte mai bune. Nu avem nevoie sa inchidem toata tara, nu este nevoie de stare de urgenta. in aceasta etapa nu intentionez sa introduc starea de urgenta, dar sunt adeptul masurilor preventive. Sunt de parere ca evenimentele la care se aduna multa lume vor trebui restrictionate”, a spus Klaus Iohannis.

La evenimentul anuntat a luat parte si Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru.