Mai multi romani care veneau din Marea Britanie, prinsi cu adeverinte false de COVID. Au platit cate 30 de lire pentru documentele false

16

Politistii din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Aeroport Iasi, impreuna cu medici din cadrul Directiei de Sanatate Publica, au depistat adeverinte ce purtau insemnele autoritatilor engleze, din care rezulta ca 12 cetateni romani au avut si s-au vindecat de COVID-19, documente care s-au dovedit a fi false, scrie Aktual24.

„In data de 29 iulie, in jurul orei 6,30, in Punctul de Trecere a Frontierei Aeroport Iasi s-au prezentat pentru efectuarea formalitatilor necesare trecerii frontierei de stat, pe sensul de intrare in tara, 227 de pasageri, calatorind pe ruta Londra-Iasi.

Loading...

In baza profilului de risc, in vederea depistarii documentelor susceptibile a fi false, care ar atesta faptul ca persoanele au fost confirmate anterior ca fiind infectate cu COVID-19, cu scopul de a nu fi introduse in carantina la intrarea in Romania, politisti de frontiera din cadrul Serviciului Teritorial al Politiei de Frontiera Iasi si din Punctul de Trecere a Frontierei Aeroport Iasi, impreuna cu medici din cadrul Directiei de Sanatate Publica Iasi, care participau la triajul epidemiologic pe Aeroportul Iasi, au organizat si desfasurat o actiune comuna.

Astfel, pe timpul verificarilor au fost depistati 12 cetateni romani, cu varste cuprinse intre 25 si 40 de ani, domiciliati pe raza judetelor Suceava, Botosani, Neamt, Iasi si Vaslui, care au prezentat adeverinte ce purtau insemnele autoritatilor engleze, din care rezulta ca au avut si s-au vindecat de SARS CoV-2, documente ce s-au dovedit a fi false”, se precizeaza intr-un comunicat al Politiei de Frontiera.

Persoanele in cauza au declarat ca au procurat documentele prezentate prin intermediul unor persoane, ale caror date nu le cunosc, platind fiecare suma de 30 de lire, cu scopul de a nu fi luata fata de ei masura carantinarii cand revin in Romania din Marea Britanie.

Politistii de frontiera efectueaza cercetari pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals.

„Reamintim ca incepand din data de 1 iulie, Politia de Frontiera asigura verificarea autenticitatii si valabilitatii certificatelor digitale privind vaccinarea, testarea sau vindecarea, masura ce va facilita libera circulatie pe durata pandemiei de COVID-19.

Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica efectueaza triajul epidemiologic. Certificatul poate fi prezentat, la intrarea in Romania sau in oricare alt stat membru al Uniunii Europene, atat in format digital, pe un dispozitiv mobil, cat si tiparit pe hartie.

Precizam ca certificatul digital nu este un document obligatoriu la trecerea frontierei, insa, cu ajutorul lui, persoanele care s-au vaccinat impotriva COVID-19, cele care s-au recuperat dupa aceasta afectiune sau cele ce detin un rezultat negativ la testarea COVID-19 pot dovedi situatia lor epidemiologica, intr-o modalitate operativa. Falsul si uzul de fals cu privire la aceste tipuri de documente constituie infractiune si se poate pedepsi cu inchisoare de pana la 3 ani”, se mentioneaza in documentul de presa.