Dan Mihalache, ambasadorul Romaniei la Londra, despre BREXIT: Incetarea liberei circulatii nu inseamna ca romanii nu vor mai putea intra in Marea Britanie!

8

Dan Mihalache, ambasadorului Romaniei in Regatul Unit, spune, intr-un raspuns la o solicitare B1.ro, ca „nu s-a schimbat absolut nimic” si ca intentia autoritatilor britanice, daca se va concretiza, nu inseamna ca cetatenii romani nu vor mai putea intra in Marea Britanie sau ca aceia care se afla pe teritoriul britanic la data Brexitului nu vor mai putea iesi sau reveni in tara.

Loading...

„Vreau sa precizez de la inceput ca nu s-a schimbat absolut nimic. Autoritatile britanice au dat asigurari publice ca procedura prin care vor fi protejate drepturile cetatenilor UE aflati in UK la data Brexit-ului va continua in termenii stabiliti. Incetarea liberei circulatii nu inseamna ca cetatenii romani nu vor mai putea intra in Marea Britanie. De la data Brexit-ului, cetatenii romani vor putea, ca si pana acum, sa intre si sa iasa din Marea Britanie pe baza cartii de identitate sau a pasaportului, fara sa aiba nevoie de viza. Acest lucru va fi valabil insa doar pentru vizite scurte si cetatenii romani vor putea ramane in Marea Britanie pentru o perioada de pana la trei luni. Cetatenii UE care doresc sa ramana mai mult de trei luni vor trebui sa aplice, inainte de sfarsitul acestei perioade, pentru permisul European Temporary Leave to Remain. Acesta este un permis de 36 de luni care nu poate fi extins si care ofera dreptul de a lucra si de a studia”, a aratat Dan Mihalache, intr-o declaratie remisa B1.RO.

„Incetarea liberei circulatii nu inseamna ca cetatenii romani aflati in Marea Britanie la data Brexitului nu vor mai putea pleca sau reveni in UK”, mai afirma ambasadorul, precizand ca statutul de rezident al cetatenilor UE si al membrilor familiilor acestora va fi protejat in temeiul legii britanice privind imigratia.