Alegerile prezidentiale din Romania reflectate in presa internationala: Se consolideaza ancorarea proeuropeana a tarii!

4

Liberalul Klaus Iohannis este in fruntea sondajelor din primul tur al alegerilor prezidentiale de duminica, din Romania, consolidand astfel ancorarea proeuropeana a tarii, scriu AFP si Le Figaro.

Loading...

“Victorie, am invins social-democratii”, a lansat Iohannis, in varsta de 60 de ani, in fata simpatizantilor adunati la sediul sau de campanie.

“Sunt multumita, suntem in turul doi”, a declarat la randul ei Viorica Dancila, in contextul in care partidul sau, care a dominat viata politica in ultimii 30 de ani, se temea ca nu va intra in turul doi, scrie AFP.

Potrivit surselor mentionate, estimarile nu iau in calcul voturile din diaspora, unde un numar record de 650.000 de persoane si-a exprimat optiunea, scrie News.ro.

“Putin favorabila social-democratilor, nu este exclus ca diaspora sa-l propulseze in turul doi pe tanarul sef al partidului proeuropean Dan Barna. Acesta este creditat cu 16 la suta din voturi, conform sondajelor. Dupa o puternica prezenta la urne in cursul diminetii, spre seara rata a scazut, ridicandu-se la 48%, fata de 52% in urma cu cinci ani”, au notat sursele citate.

Si agentia Reuters semnaleaza faptul ca Iohannis a castigat primul tur si cel mai probabil se va confrunta in turul doi cu fostul premier Viorica Dancila.

“Datele biroului electoral, care urmeaza sa dezvaluie rezultatele oficiale partiale incepand de luni dimineata, au aratat o participare de 48%, cu o prezenta de 660.000 de votanti in diaspora, care nu a fost luata in considerare de sondajele la iesirea de la urne”, a notat Reuters.

Euronews a scris ca presedintele in exercitiu, Klaus Iohannis, a castigat primul tur al alegerilor si, daca este reales, “va avea sansa sa instaleze procurori sefi care spun ca sunt interesati sa combata coruptia endemica, sustinut de guvernul minoritar liberal al premierului Ludovic Orban, un aliat care a castigat un vot de incredere in Parlament in aceasta luna”.

“Observatorii spun ca o victorie pentru Iohannis ar putea spori sansa Partidului Liberal de a forma un Guvern de coalitie dupa alegerile generale care vor avea loc in 2020 si de a restaura increderea investitorilor, erodata de cativa ani de instabilitate politica si de larghete fiscala”, a mai scris Euronews.

Presedintele Klaus Iohannis (39%) si liderul PSD Viorica Dancila (22,5%) au sanse sa se califice in turul al doilea al alegerilor prezidentiale conform datelor exit-poll-ului CURS – Avangarde pe baza datelor centralizate pana la ora 19:30. Pe locul al treilea se situeaza Dan Barna, cu 16,4%.