The Independent: Crimele si coruptia ameninta padurile din Romania!

7

Padurile din Romania si recentele evenimente tragice legate de acestea au atras atentia presei internationale. Jurnalistul Stephen McGrath a venit in Romania si a ajuns la o concluzie extrem de ingrijoratoare, aceea ca padurile din tara noastra sunt in pericol.

Loading...

Jurnalistul britanic a subliniat faptul ca Romania are cea mai mare suprafata de paduri seculare, insa aceste paduri idilice sunt amenintate de „mafia lemnului”.

„Cu o suprafata totala de aproximativ 7 milioane de hectare de padurii, acest „Amazon al Europei” gazduieste cea mai mare populatie de urs brun de pe continent, dar si carnivore precum lupi si rasi. Dar aceasta salbaticie, care este in mare masura nepatrunsa, este amenintata de explotarea ilegala, care acum s-a transformat intr-o batalie care implica violenta si coruptie, culminand cu uciderea recenta a doi padurari”, scrie The Independent.

Au fost relatate cazurile celor doi padurari care au fost ucisi in timp ce incercau sa protejeze padurile: Liviu Pop, 30 de ani, din Maramures, si Raducu Gorcioaia, 50 de ani, din Pascani. Crimele au readus in atentia publica problema padurilor si, revoltati, oamenii au iesit sa protesteze in Bucuresti.

Insa, dupa cele doua crime, padurarii din tara se tem pentru vietile lor, scrie jurnalistul britanic, citat de Digi24.ro.

Cei care au stat in spatele protestului din Bucuresti au cerut guvernului sa ia masuri pentru protectia padurii si stoparea violentelor. „in ultimii 12 ani, am pierdut aproape 140.000 de hectare de paduri”, i-a spus Ciprian Galuşca, activist GreenPeace Romania, jurnalistului britanic.

Activistii au cerut guvernului continuarea programului de supraveghere prin satelit a taierilor de paduri, dar si a transporturilor ilegale de lemn, program inceput in 2016 si oprit brusc un an mai tarziu, guvernul reclamand prea multe alarme false. in realitate, spun activistii, tehnologia ar fi stopat taierile ilegale.

Potrivit jurnalistului britanic, padurile din Romania, dispar mai repede decat se estima. intr-un raport oficial despre situatia pe ultimii zece ani se precizeaza ca, anual, se taie 38 de milioane de metri cubi de lemn din paduri, 20 de milioane fiind lemn taiat ilegal.