Supraacciza la carburanti, eliminata in Comisia de buget din Camera Deputatilor!

21

Supraacciza la carburanti a fost eliminata in Comisia pentru buget, finante si banci a Camerei Deputatilor.

Loading...

„Am inregistrat o prima mare victorie in Comisia pentru buget, finante si banci a Camerei Deputatilor: Supraacciza la carburanti si supraimpozitarea contractelor part-time au fost eliminate! Urmeaza batalia si votul final in plenul Camerei. Sunt sigur ca vom fi victoriosi si acolo. Romanii trebuie sa scape de supraacciza oneroasa la carburanti si de supraimpozitarea muncii part-time. Ar fi unele dintre cele mai bune vesti de sarbatorile de iarna”, a scris Robert Sighiartau, deputat PNL si membru al comisiei, pe Facebook.

Premierul Ludovic Orban a declarat pe 27 noiembrie ca trebuie desfiintata supraacciza la carburanti, care a fost „o mare prostie”.

Ministerul de Finante a anuntat, intr-un raspuns la o interpelare adresata de Florin Roman, deputat PNL, ca statul roman a colectat din septembrie 2017 pana in prezent suma de aproximativ 5.850 milioane de lei, prin introducerea supraaccizei la carburanti, incepand cu 2017.

Introdusa pentru prima data in 2014 de Guvernul Ponta, supraacciza la carburanti era de 7 eurocenti pe litru, iar banii obtinuti urmau sa fie folositi pentru constructia de autostrazi. La 1 ianuarie 2017, supraacciza a fost eliminata, dar a fost reintrodusa in toamna aceluiasi an, in doua transe.

Prin eliminarea supraaccizei, pretul unui litru de benzina sau motorina ar trebui sa scada cu 33 de bani. Cu toate acestea, eliminarea supraaccizei nu inseamna automat scaderea preturilor cu aceeasi valoare. Unul dintre motivele pentru care s-a decis reintroducerea supraaccizei in toamna lui 2017 ar fi fost ca distribuitorii nu au redus preturile carburantilor.

„Atunci cand ea a fost scoasa, odata cu celebra taxa de stalp, la pompa nu s-a vazut nicio imbunatatire, iar atunci a fost scoasa pentru a usura povara fiscala pe cetateni. Daca tot nu s-a usurat, sa o punem la loc, macar din banii aia poate mai facem un spital, ca nu am scos-o ca sa se imbogateasca distribuitorii”, declara in 2017 premierul de atunci, Mihai Tudose.