Seful SMURD Bihor, despre „Fenomenul Grosan”: „Un pacient de circa 40 de ani, care era intr-o stare atat de grava incat ulterior a ajuns la ATI, intubat, desi abia putea respira, s-a dat jos de pe targa implorandu-ne sa nu-i dam oxigen”

123

Mai multi medici din Bihor, printre care si seful UPU-SMURD Bihor, anunta ca in urma mediatizarii excesive a „fenomenului Grosan” sunt multi pacienti care refuza sa li se administreze oxigen desi sunt in stare grava. Flavia Grosan a declarat ca in spitale sunt omorati pacienti inclusiv prin oxigenoterapie, care ar provoca edeme cerebrale.

„Asta se intampla de joia trecuta. Va dau un exemplu concret de azi dimineata. Un pacient de circa 40 de ani, care era intr-o stare atat de grava incat ulterior a ajuns la ATI, intubat, si a fost pus si pe circulatie extracorporala, desi abia putea respira, s-a dat jos de pe targa implorandu-ne sa nu-i dam oxigen”, a declarat seful UPU-SMURD Bihor, doctorul Hadrian Borcea, pentru Bihoreanul, conform Aktual24.

Loading...

Intrebat cum a fost rezolvat cazul, dr. Borcea a spus ca pacientul a fost lasat sa isi dea seama singur ca nu putea respira fara oxigen. „Colegele mele, vazand ca refuza oxigenul, l-au lasat in pace. Au zis ‘Ok, nu vreti? Bine, stati 5 minute linistit’. Dupa 5 minute, neputand respira, omul si-a pus singur masca de oxigen”.

Seful UPU-SMURD a caracterizat situatia generata de „fenomenul Grosan” ca fiind „trista, pur si simplu trista”, pentru ca „oameni in stare grava fara cunostinte medicale sunt invatati sa refuze ajutorul medical, fiind convinsi ca acesta le face rau”.

Dr Hadrian Borcea a afirmat ca si in urma cu doua saptamani, dupa ce medicii din Spitalul Judetean Sibiu au fost acuzati ca tin legati pacientii nemotivat si acestia mor contentionati, au existat si la UPU-SMURD Bihor asemenea reactii: „Am avut pacienti care au refuzat si simpla aplicare a unui leucoplast pe branula, spunand ca se simt legati”.

„Este o psihoza pe care nu mi-o imaginam, dar care face extrem de mult rau, in primul rand pacientilor, pentru ca ei sufera, nu cei care le transmit sa refuze asistenta medicala sau, mai rau, sa considere ca aceasta le este vatamatoare”, a spus dr. Borcea.

Informatiile medicului au fost confirmate si de presedintele Colegiului Medicilor Bihor, dr. Carmen Pantis.

„Au fost azi dimineata pacienti Covid care aveau nevoie de oxigenoterapie cu flux mare, au avut mari probleme colegii din UPU ca sa-i lamureasca sa accepte oxigenoterapia”, a declarat dr. Carmen Pantis la finalul conferintei de presa in care a anuntat ca doctorita Flavia Grosan nu a fost sanctionata, chiar daca a incalcat doua articole din Codul Deontologic al Medicilor, privind denigrarea colegilor si referitor la „protocoale de tratament” pe care le aplica desi nu au fost validate stiintific.

„Si alti colegi din tara au inceput sa aiba mari probleme”, a mai adaugat dr. Pantis, legat de efectele „fenomenului Grosan”, admitand ca „raul a fost facut” prin afirmatiile acesteia despre caracterul daunator al administrarii oxigenului si Heparinei la bolnavii Covid.