Vladimir Putin se vaccineaza anti-COVID, insa numele serului va fi tinut secret

29

Kremlinul a comunicat marti ca a decis sa nu dezvaluie cu care dintre serurile anti-COVID-19 de fabricatie ruseasca va fi vaccinat preşedintele Vladimir Putin în cursul zilei, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

„În mod deliberat nu spunem ce vaccin va primi preşedintele, remarcand ca toate cele trei vaccinuri ruseşti sunt absolut de încredere şi eficiente”, le-a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, reporterilor.

Loading...

El a mai spus ca Putin, care şi-a anuntat luni intentia de a se imuniza, va fi vaccinat probabil în cursul serii şi va primi unul din cele trei seruri de fabricatie ruseasca.

Peskov a subliniat ca preşedintele a facut deja foarte multe pentru a promova vaccinurile ruseşti, dintre care cel mai cunoscut este Sputnik V.

Moscova a mai acordat autorizare de urgenta altor doua vaccinuri de productie interna, EpiVacCorona şi CoviVac.

Preşedintelui Putin nu agreeaza ideea de a fi vaccinat în fata camerelor de luat vederi, a mai indicat purtatorul sau de cuvant.

Şefii diplomatiilor rusa şi chineza au criticat marti politica statelor occidentale cu privire la vaccinurile împotriva coronavirusului, aparandu-se la randul lor de orice acuzatie de „oportunism” şi asigurand ca nu cauta decat sa „salveze vieti”. Aceste declaratii intervin în plina perioada de tensiuni în jurul omologarii vaccinului rusesc Sputnik V în Uniunea Europeana, Rusia acuzand Bruxellesul ca întarzie în mod voit acest proces, scrie Agerpres.

Bruxellesul acuza la randul sau Moscova şi Beijingul ca „instrumentalizeaza vaccinurile în scopuri de propaganda”.

Occidentalii „încearca sa prezinte Rusia şi China ca un fel de oportunişti în domeniul aşa-zisei diplomatii a vaccinurilor. Nu este absolut deloc adevarat”, a declarat marti ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, aflat în vizita oficiala în China.

Politica legata de vaccinuri trebuie sa fie „ghidata de considerente ale umanismului, de interesul de a salva vieti şi nu de consideratii geopolitice sau de abordari comerciale pentru a învinge concurenta”, a adaugat el.

„Mai degraba decat a spune ca China intentioneaza sa duca un fel de diplomatie a vaccinului, ar fi preferabil sa se spuna ca China practica în prezent o actiune umanitara”, a declarat şi omologul sau chinez, Wang Yi.

„Intentia noastra de la început a fost de a permite ca un numar cat mai mare de persoane sa primeasca vaccinul cat mai curand posibil”, a spus el.

Preşedintele rus Vladimir Putin calificase luni drept „stranii” declaratiile comisarului european Thierry Breton, care afirmase anterior ca Europa „nu are nevoie” de vaccinul rusesc împotriva COVID-19.

Într-un moment în care o cerere rusa de omologare este examinata de Agentia Europeana a Medicamentului (EMA), un grup de experti ai agentiei este aşteptat în Rusia la 10 aprilie pentru a studia testele clinice efectuate pentru Sputnik V, potrivit ministrului rus al sanatatii Mihail Muraşko.

Mai multe state membre ale UE, în special Ungaria, au recurs deja la vaccinuri rus şi chinez care înca nu au fost aprobate de autoritatea de reglementare europeana, pentru a face fata unei campanii de vaccinare lenta.