Scandal la cimitirul din Valea Uzului intre romani si maghiari. Reactia Jandarmeriei

15

Tensiuni la cimitirul eroilor din Valea Uzului. Cateva zeci de romani au intrat cu forta in cimitirul inchis cu lacat si pazit de membri ai comunitatii maghiare, care au vrut sa interzica accesul romanilor.

Loading...

UDMR condamna ferm orice act de violenta si face apel la autoritati sa-i identifice imediat si sa-i traga la raspundere pe cei care au patruns cu forta in cimitirul eroilor din Valea Uzului.

UDMR a mai afirmat ca maghiarii care au format un lant uman in jurul cimitirului, joi, nu au instigat la violenta si nu au provocat tensiune.

“Condamnam ferm orice act de violenta si facem apel autoritatilor sa-i identifice imediat si sa-i traga la raspundere pe cei care au recurs la agresiune fizica, s-au comportat intr-un mod barbar, au patruns cu forta in cimitirul eroilor din Valea Uzului, au distrus poarta de acces, au rupt crucile de pe morminte, generand, astfel, teama in randul membrilor comunitatii noastre. Maghiarii au protestat pasnic fata de ilegalitatile comise de primarul localitatii Darmanesti, fapte care, in ultimele zile, au fost confirmate si de autoritatile romanesti. Maghiarii care au format un lant uman in jurul cimitirului nu au instigat la violenta si nu au provocat tensiune, au protestat doar fata de denigrarea memoriei eroilor comunitatii lor. in acelasi timp, facem apel posturilor de televiziune sa puna capat dezinformarii, deoarece acestea contribuie doar la intensificarea conflictului”, se arata intr-un comunicat de presa remis Agerpres de UDMR.

Mai multi romani prezenti in Valea Uzului pentru a-i comemora pe eroii inhumati acolo au intrat pe lateralul cimitirului si au rupt poarta de acces, imbrancindu-se cu jandarmii, dar si cu jurnalistii si cu maghiarii prezenti in zona.

Incidentul a avut loc dupa ce cimitirul a fost inchis cu lacat si un lant, iar aproximativ 300 de membri ai comunitatii maghiare din Harghita si Covasna, in frunte cu liderii lor politici, au format un lant viu de-a lungul cimitirului si nu au permis accesul nimanui.

Cei peste 1.000 de reprezentanti ai organizatiilor romanesti au fost tinuti la departare de lantul uman format de maghiari.

Jandarmeria: Nu au existat violente pe timpul desfasurarii evenimentului din Valea Uzului

Pe timpul desfasurarii evenimentului de la cimitirul din Valea Uzului nu au existat violente intre participanti sau intre participanti si fortele de ordine, precizeaza Jandarmeria Romana.

Sursa citata mentioneaza, in legatura cu informatiile aparute in spatiul public privind distrugerea unor cruci, ca “din primele constatari nu au fost observate astfel de elemente, dar vor fi desfasurate activitati specifice de catre organele competente pentru cercetarea la fata locului a tuturor aspectelor”.

“Participantii la eveniment au inceput sa paraseasca zona iar fortele de ordine vor ramane in continuare acolo pana la finalizarea intregii activitati”, se mai arata in informarea transmisa, joi, de Jandarmerie.

Cimitirul de la Valea Uzului se afla in centrul unei dispute intre autoritatile din comuna Sanmartin, judetul Harghita, si liderii UDMR, pe de o parte si autoritatile din Darmanesti, judetul Bacau, pe de alta parte.

Acest cimitir al eroilor, cel mai mare din judetul Harghita, adaposteste ramasitele pamantesti a peste 1.300 de militari decedati in Primul si al Doilea Razboi Mondial, din mai multe tari.