Richard Demarco participa la inaugurarea expozitiei dedicata avangardei noastre artistice din anii 1969-1971 de la Muzeul National de Arta al Romaniei!

12

Muzeul National de Arta al Romaniei inaugureaza pe 7 noiembrie o expozitie dedicata avangardei noastre artistice din anii 1969-1971. Venind la Bucuresti pentru a asista la acest eveniment, Domnul Richard Demarco, care a jucat un rol crucial in promovarea artei si artistilor romani din acea perioada, a remis cotidianelor The Times, The Scotsman, The Herald si altora un important Comunicat de Presa, evocand legatura sa profunda cu tara noastra si cu arta romaneasca, precum si prietenia de o viata cu istoricul si criticul de arta Radu Varia, care i-a stat alaturi in aceasta extraordinara aventura din anii teribili ai dictaturii pana in ziua de azi.

Loading...

In luna mai a acestui an Richard Demarco, nonagenar in curand, a fost sarbatorit cu stralucire la Scuola Grande di San Marco din Venetia – frecventata candva de insusi Leonardo da Vinci – cu prilejul expozitiei Arhivelor Demarco din Edinburg, cea mai bogata sursa documentara din lume privind arta din tarile izolate prin Cortina de Fier, printre care si Romania.

In discursul sau la Festivitatea Inaugurala a acestei expozitii Radu Varia afirma ca “nu Parisul, nici New Yorkul nu erau pe atunci, pentru artistii romani, capitala internationala a artei, ci Edinburgul, cu Galeria Demarco”. Referindu-se la statornica sa prietenie cu Richard Demarco el isi intitula alocutiunea: 50 de ani plus 1 de constiinta europeana, 1968-2019.

“Din fericire – scrie, intre altele, Richard Demarco in Comunicatul de Presa din 4 noiembrie – am legat inca din 1968 o mare prietenie cu istoricul de arta Radu Varia, cel care m-a pilotat in atelierele artistilor care m-au impresionat ca adevarati avangardisti europeni. si-i voi fi etern recunoscator lui Radu Varia pentru curajul, determinarea si subtilitatea diplomatica prin care a facut ca expozitia Romanian Art Today, interzisa de dictatura in contextul ruperii relatiilor cu “Vestul decadent”, sa aiba totusi loc in Galeria Demarco, amintind ca acea expozitie, devenita realitate, i se datoreaza integral.

Eruditia i-a permis ca, vorbind despre sufletul insusi al romanilor, intruchipat de Constantin Brancusi, sa scrie si acea pagina pe care o consider profetica despre Grupul Sigma din Timisoara si actualitatea viziunii definite de Bauhaus.

Cu timpul a devenit evident ca viata si opera lui Radu Varia trebuiau sa fie onorate asa cum se cuvine, si e un fapt istoric ca el devenea primul roman Membru de Onoare al Academiei Regale a Scotiei, dupa cum e adevarat ca in urma conferintei sale la Royal Scottish Academy intitulata Brancusi – o mare experienta spirituala, primea The Silver Medal, prestigioasa medalie de argint a Academiei, decernata de doar 12 ori in 193 de ani.

Trebuie sa mai amintesc aici si expozitia din 2007 de la Muzeul Brukenthal din Sibiu, reunind operele scotienilor Bill Scott, Arthur Watson, Doug Cocker, Michael Visocchi, cu cele ale romanilor Paul Neagu, Horia Bernea si Ion Bitan, la inaugurarea careia Radu Varia evoca dimensiunea profunda a relatiei artistilor romani si scotieni, legati prin stravechi substraturi celtice.

Este tocmai ceea ce, in calitatea noastra de membri ai Academiei Regale a Scotiei, vom pune in valoare la conferinta care ne va reuni la Bucuresti spre sfarsitul lunii ianuarie 2020, pe Arthur Watson, fostul Presedinte al Academiei Regale, pe Radu Varia si pe mine. ”