Copiii din juriul Festivalului WonderFest si-au premiat filmele preferate!

12

Zilele acestea am vazut cum un festival de film poate demonta sablonul conform caruia adolescentii si tinerii sunt insensibili la frumos, dependenti de telefoanele smart si absenti la ce se intampla in jur.

Loading...

Aflat la a doua editie in acest an, Festivalul International al Filmului pentru Copii si Tineret – WonderFest a dedicat cinci zile vizionarii celor mai noi filme de scurt metraj si lung metraj pentru copii si adolescenti. Au fost organizate workshopuri de creatie si stimulare a imaginatiei, conferinte interactive educative. Elevii au fost incurajati sa vorbeasca liber, sa adreseze oricate intrebari, sa-si expuna opiniile, prin argumentare si contraargumentare. Machiajul ca efect special cinematografic, Revolutia digitala in cinematografie, Efectul culorii, Culisele si istoria cinematografiei, Comunicarea de la marele la micul ecran au fost temele workshopurilor care au captat interesul a peste 1.000 de copii si adolescenti, care au avut acces liber la toate manifestarile festivalului.

Inspectoratul scolar al Municipiului Bucuresti pare sa fi gasit calea spre asteptarile copiilor, aratandu-se deschis educatiei nonformale. Ca partener in organizarea evenimentului WonderFest, un proiect cultural finantat de Ministerul Educatiei si Identitatii Nationale, Inspectoratul scolar, prin intermediul profesoarei Larisa Gojnete, responsabila pentru activitatile extrascolare, a transmis mesajul ca invatatura trebuie sa depaseasca limitele informatiei, urmarind dezvoltarea inteligentei emotionale.

”Au fost prea multi ani in care invatamantul a fost definit de formalism, in care elevul si profesorul erau de parti diferite, cu o distanta impusa intre ei. Trebuie sa intelegem ca elevii au de invatat multe de la noi, profesorii, dar ca si noi avem de invatat de la ei, iar respectul nu se impune, ci se castiga cu truda ”, a spus inspectoarea Larisa Gojnete.
Festivalul International al Filmului pentru Copii si Tineret – WonderFest – a fost una dintre aceste ocazii: de a vedea si o alta latura, cea emotionala, a elevilor cu varste cuprinse intre 9 si 19 ani, dincolo de zidurile scolii.

In sectiunea Competitie a Festivalului WonderFest, au fost inscrise zece filme de scurt si lung metraj pentru copii si adolescenti, intre care o singura pelicula a fost produsa in anul 2016. Restul au fost lansate in 2017 si 2018.
Selectionerii WonderFest au inclus in Competitie singurul film de animatie 3D de lung metraj produs in Romania ultimilor 30 de ani: ”Strada Sperantei”, in regia lui Radu Nicolae. Pelicula a fost produsa pe durata a patru ani, de o echipa numeroasa, formata 100% din artisti romani. Nu contine niciun element inspirat de vreo alta opera artistica, ceea ce a atras, de altfel, premiul pentru originalitate acordat de juriul WonderFest.

Jurizarea filmelor aflate in Competitie a fost realizata exclusiv de elevi, pe baza unor fise individuale, in care au punctat valoarea artistica a productiilor, mesajul educativ si mijloacele specifice de exprimare in arta cinematografica: jocul actorilor, imagine, decoruri.

Premiul WonderFest pentru lung metraj a fost acordat filmului ”The Invisibles/Invizibilii”, productie Germania, 2017. Este o poveste impresionanta, bazata pe fapte reale, cu patru supravietuitori ai Holocaustului, care au mizat pe ideea ca, uneori, cea mai buna ascunzatoare este la vedere. Atat de marcanta a fost povestea, incat la finalul filmului, multi dintre membrii juriului aveau lacrimi in ochi.

Al doilea premiu al Festivalului WonderFest, acordat pentru scurt metraj, a revenit unei productii irlandeze din 2018 – ”All in a Good Time/Totul la timpul potrivit”. in 15 minute, fantezia ne poarta intre doua epoci diferite, despartite de 100 de ani, traite in acelasi spatiu de catre doi copii, un baiat si o fata, care gasesc o cale de comunicare amuzanta: o sticla bruna, cu mesaje scrise pe suluri de hartie. Copiii se distreaza pe seama functionarii unui astfel de mod de comunicare, dar si pe seama lumilor in care traiesc, diferentele de evolutie fiind de neinteles. O poveste minunata si excelent pusa in scena de cei doi protagonisti, asa incat nu avea cum sa nu fie premiata de copiii de la WonderFest.

Finalul Festivalului s-a transformat intr-o excelenta surpriza, inclusiv pentru organizatori. Concertul trupei ”Folk Frate” a avut mare succes la tinerii spectatori. Cunoscuti ca amatori ai genurilor moderne de muzica, pe care cei mai multi dintre adulti nu le inteleg si nu le agreeaza, adolescentii prezenti la Gala de premiere a Festivalului WonderFest au dovedit ca pot aprecia si un alt fel de muzica: au facut o atmosfera extraordinara de la primele acorduri de chitara si de la primele versuri amuzante, dar cu talc, ale muzicii folk.