Alegeri prezidentiale 2019. Prezenta masiva in Diaspora. Rares Bogdan a votat printre primii romani la Roma!

6

Zeci de romani s-au strans in fata sectiei de vot de la Accademia di Romania din Roma, inca de la ora 12.00, ora deschiderii sectiei, pentru a vota la alegerile prezidentiale. Printre acestia si-a facut aparitia si prim-vicepresedintele PNL, Rares Bogdan.

Loading...

Aproape 14.000 de romani votasera in diaspora pana la ora 14.00.

Rares Bogdan a vorbit cu mai multi romani catre asteptau deschiderea sectiei de vot. El a ales sa voteze apoi in aceasta sectie.

Peste 715.000 de romani cu drept de vot traiesc in strainatate si sunt asteptati sa-si exprime votul la alegerile prezidentiale.

In premiera, anul acesta romanii din afara tarii au la dispozitie trei zile pentru a vota la urne in 835 de sectii de votare. Respectivele sectii sunt deschise astfel: vineri intre ora locala 12:00 si ora locala 21:00, iar sambata si duminica intre ora locala 7:00 si ora locala 21:00. Alegatorii care la ora 21:00 se afla la sediul sectiei de votare, precum si cei care se afla la rand in afara sediului sectiei de votare pentru a intra in localul de vot pot sa isi exercite dreptul de vot pana la ora locala 23:59.

Cei mai multi romani cu drept de vot in afara tării sunt in Republica Moldova, respectiv peste 230.900, si Germania, peste 101.000. in Italia sunt peste 62.000 de romani cu drept de vot, in Statele Unite ale Americii peste 60.000, in Canada peste 43.000, in spaia peste 41.000, in Israel peste 38.000, in Ungaria peste 27.000, in Franta peste 19.000, in Austria peste 18.000, iar in Belgia peste 6.800.

Dreptul de vot poate fi exercitat la oricare din sectiile organizate in afara tarii, pe baza unui document de identitate valabil in ziua votarii: cartea electronica de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate ori pasaportul diplomatic; pasaportul diplomatic electronic/ pasaportul de serviciu/ pasaportul de serviciu electronic/ pasaportul simplu/ pasaportul simplu electronic/ pasaportul simplu temporar; in cazul elevilor din scolile militare, carnetul de serviciu militar.

Pot vota la alegerile prezidentiale cetatenii romani care au varsta de cel putin 18 ani, daca aceasta varsta a fost implinita pana in ziua alegerilor inclusiv; nu au fost pusi sub interdictie sau nu li s-a interzis exercitarea dreptului de vot, pe durata stabilita prin hotarare judecatoreasca definitiva.

In cursa prezidentiala s-au inscris 14 candidati. Potrivit Biroului Electoral Central, ordinea acestora pe buletinele de vot, stabilita prin tragere la sorti, este urmatoarea: Klaus Iohannis – Partidul National Liberal, Theodor Paleologu – Partidul Miscarea Populara, Dan Barna – Alianta USR-PLUS, Kelemen Hunor – Uniunea Democrata Maghiara din Romania, Viorica Dancila – Partidul Social Democrat, Catalin Ivan – Alternativa pentru Demnitate Nationala, Ninel Peia – Partidul Neamul Romanesc, Sebastian-Constantin Popescu – Partidul Noua Romanie, John-Ion Banu – Partidul Natiunea Romana, Mircea Diaconu – Alianta UN OM, Bogdan Marian-Stanoevici – independent, Ramona-Ioana Bruynseels – Partidul Puterii Umaniste, Viorel Catarama – Dreapta Liberala, Alexandru Cumpanasu – independent.

In eventualitatea unui al doilea tur, romanii din diaspora pot vota la urne, potrivit aceluiasi orar ca in primul tur, in zilele de 22, 23 si 24 noiembrie.