Propaganda PSD, devoalata de opozitie! Social democratii au creat o retea de 13 site-uri de fake news unde investesc zeci de mii de euro pentru a raspandi minciuni pe retelele de socializare!

15

Coordonatorul national al campaniei USR PLUS pentru alegerile prezidentiale, Catalin Drula, a anuntat ca Alianta USR PLUS solicita Parchetului General sa investigheze sursele de finantare pentru o retea de 13 site-uri si pagini de Facebook specializate pe fake news. In spatele acestora s-ar afla PSD.

Loading...

Site-urile si paginile de Facebook identificate sunt: Guvernare.net, Ciuma Rosie, Info 360, Informeaza-te, iqStiri, Litere.net, Politice.net, Rasu Plansu, Romania Politica, Romania Puternica, Salvam Romania, Stiri Financiare, Stiri Politice.

„In ultimele patru saptamani, Alianta USR PLUS si candidatul Aliantei la Presedintie, Dan Barna, au fost tintele unei campanii coordonate, mascate de defaimare, in mediul online, in special pe Facebook. Aceasta campanie se desfasoara prin intermediul unei retele de pagini de Facebook false, create in mod deliberat astfel incat sa induca in eroare publicul ca ar fi vorba despre portaluri de stiri, dar care, in realitate, promoveaza mesaje negative despre Dan Barna si Alianta USR PLUS.

Pana in acest moment am identificat 13 pagini care in ultimele sapte luni au investit peste 200.000 de lei, aproximativ 40.000 de euro, pentru a promova postari sponsorizate impotriva lui Dan Barna si a Aliantei USR PLUS. Suma s-a dublat in ultima saptamana. Reteaua a inceput sa functioneze in lunile iulie si august. A publicat peste 1.000 de postari si a generat peste 100 de milioane de afisari, cu audiente care depasesc frecvent un milion de utilizatori Facebook”, a declarat deputatul Catalin Drula intr-o conferinta de presa, citat de Aktual24.

„Nu stim daca banii folositi pentru aceasta campanie negativa mascata vin din surse publice, surse private sau surse externe. Desigur, avem banuielile noastre cu privire la cine este in spatele acestei campanii. Stim ca la alegerile europarlamentare, PSD a folosit boti si ferme de servere pentru a genera in mod artificial comentarii pe Facebook. Aceste informatii apar in dosarul de la DNA al fostului trezorier PSD, Mihai Draghici. De asemenea, in urma anchetelor din presa, inclusiv cele realizate de jurnalistii de la Pressone, stim ca cel putin trei dintre paginile de Facebook implicate in aceasta campanie sunt administrate de o companie care a primit sute de mii de lei de la PSD in campania de la europarlamentare”, a mai spus Drula in conferinta de presa.

USR PLUS ii solicita presedintelui PSD, Viorica Dancila, „sa recunoasca public daca sunt in spatele acestei campanii mascate de fakenews”.

De asemenea, Alianta USR PLUS solicita Autoritatii Electorale Permanente sa investigheze contractele de publicitate electorala ale PSD pentru a determina daca banii folositi pentru alimentarea acestei retele incalca sau nu legea finantarii partidelor politice.

In acelasi timp, Alianta solicita Parchetului General sa investigheze daca sursele de finantare pentru functionarea acestei retele sunt surse interne sau externe, surse care ar putea afecta organizarea si rezultatele alegerilor prezidentiale din Romania.

De asemenea, Alianta USR PLUS a trimis marti dimineata catre Facebook Europa dosarul cu detaliile concrete despre fiecare pagina care face parte din retea, precum si sumele investite si informatii privind coordonarea postarilor.

Mai mult, Dragos Tudorache si Ramona Strugariu, europarlamentari ai Aliantei USR PLUS si membri in comisia LIBE din Parlamentul European, vor solicita azi o intalnire cu reprezentantiii Facebook Europa pentru a clarifica masurile pe care Facebook le ia astfel incat publicitatea electorala si politica sa devina mai transparenta. Dupa intalnire, europarlamentarii USR PLUS vor face o sesizare catre Comisia Europeana pentru a ridica problema transparentei finantarii politice in comunicarea digitala.