Pe cine a numit Dancila secretar de stat la Ministerul Energiei! Este considerat „protectorul” afacerilor turnatorului Voiculescu!

20

​Radu- Mihai Cristescu este noul secretar de stat la Ministerul Energiei, potrivit unei decizii a premierului Viorica Dancila publicata miercuri in Monitorul Oficial. Prezent frecvent la televiziunile aservite Cristescu poate fi privit ca un personaj controversat. Fost lider al PMP si fost presedinte al Agentiei Domeniului Statului, functie din care a fost demis deoarece ar fi sustinut ilegal interesele familiei Voiculescu.

Loading...

Parcursul profesional al lui Cristescu a fost marcat de legaturi cu oameni politici si cu interlopi, scria Ziarul Hunedoreanului in 2014. Radu Cristescu a fost demis in 2011 din functia de presedinte al ADS de catre fostul ministru al agriculturii Valeriu Tabara. A fost demis in urma unor nereguli descoperite de Corpul de Control al Ministerului Agriculturii.

Radu Cristescu si alti membri din conducerea Agentiei Domeniilor Statului au fost acuzati ca ar fi adus institutiei un prejudiciu de zeci de milioane de euro. ADS ar fi scazut nejustificat, aproape la jumatate, redeventa pentru terenurile concesionate catre firma Grivco in judetul Giurgiu, detinuta de Dan Voiculescu si ar fi protejat interesele omului de afaceri Stefan Poenaru, in detrimentul holdingului A&S International 2000, intr-un conflict pentru unele terenuri concesionate in Insula Ialomitei.

In 2012 a vrut sa ajunga in Ministerul Economiei, când ministru era Lucian Bode, insa nu a stat prea mult deoarece a fost demis rapid. Lucian Bode nu a precizat motivele demiterii. insa, Lucian Bode l-ar fi sprijinit pe Cristescu sa ajunga sef al ADS. Pe atunci era membru PDL.

Potrivit B1, numele lui Cristescu apare intr-un mare scandal din Iasi, legat de arestarea prefectului Prisacaru si a altor trei persoane, toti fiind acuzati de coruptie. Cei patru fusesera arestati pentru luare de mita si complicitate la luare de mita.

Cristescu a devenit in 2009 sef de cabinet al fostului prefect de Gorj Nicolae Giugea, iar apoi a fost numit sef al ADS. Presa a semnalat, atunci, implicarea lui Cristescu in scandaluri legate de acordarea unor terenuri in arenda, fara licitatie, unor firme agreate. Asa cum s-a intâmplat si cu firma lui Dan Voiculescu, careia i-a scazut la jumatate, nejustificat, redeventa pentru terenurile concesionate de Grivco, in judetul Giurgiu.

Potrivit unui articol din Ziarul Hunedoreanului din 2014, in spatele ascensiunii lui Radu Cristescu in PMP s-ar afla o femeie de afaceri, Lia Stanca, administrator si actionar unic al Grupului de Firme Vidalis, proprietara a mai multor hoteluri si care detine active de zeci de milioane de euro.

La doar o zi de la numirea in noua functie, Cristescu l-a atacat dur pe Traian Basescu, fostul sau sef pe linie politica.

Cristescu a publicat in urma cu câteva ore, pe pagina sa de Facebook, un document semnat de generalul Iulian Vlad care arata ca Basescu ar fi facut parte dintr-o retea operativa din Portul Constanta. „Despre Basescu Traian precizam ca isi manifesta pe deplin adeziunea fata de politica PCR si am ordonat sustinerea sa materiala cu suma de 1500 dolari SUA pentru subventionarea retelei in cadrul noilor deziderate”, se arata in document.

Cristescu a fost chiar si secretar executiv al PMP, fiind invitat foarte des, din aceasta pozitie, la unele posturi de televiziune. Apoi a ajuns chiar vicepresedinte al PMP. Era considerat apropiat al fostului presedinte Traian Basescu, dar si al Elenei Udrea. In luna mai 2019 a fost exclus din PMP, dupa ce l-a atacat pe Eugen Tomac. Pe 9 august 2019 a anuntat ca s-a inscris in PSD, scrie Hotnews.ro.