Guvernarea PSD a creat o noua clasa sociala: aristocratia bugetara. Salariu mediu net din administratia publica sare de 1.000 de euro, aproape dubla fata de privat!

29

Iancu Guda, presedinte AAFBR si lector IBR arata ca salariul mediu net din administratia publica este de 4.792 Lei in luna Mai 2019, al treilea cel mai mare salariu sectorial din Romania dupa cel al intermedierilor financiare si asigurari (5.829 Lei) si IT (5.585 Lei).

Loading...

Gestiunea resursei umane in sectorul public din Romania reflecta mai multe dezechilibre:

Supradimensionarea: 1/4 romani activi lucreaza in sectorul public, media din UE este 1/6;
Salariile foarte ridicate nejustificate de productivitate sau criterii de performanta.

Raportul dintre salariul din sectorul public si cel privat in Romania este 175%, in timp ce media in UE este 118%. Salariile din sectorul public reprezinta 32% din veniturile publice curente pe parcursul anului 2018, mult peste media din UE de 22%.

Alocam 10% din PIB pe salarii din sectorul public, media din UE nu depaseste 6%. Romania este pe primul loc la toate aceste categorii din UE!

Cum finantam asta? Pe datorie, platind cele mai mari dobanzi din UE la imprumuturile emise pe termen lung. Convergenta nu se face fortat, din pix!

Doar investitiile publice si private, lupta impotriva coruptiei, stabilitatea fiscala, reforma structurala a institutiilor publice, incurajarea antreprenoriatului prin predictibilitate si concurenta loiala… acestea sunt ingredientele pentru efecte pozitive acum, maine si pe termen lung, arata Iancu Guda.