E oficial. Romanii pot accesa noul program „Casa Verde” prin care pot primi 20.000 de lei!

5

Noul Program “Casa Verde”, destinat instalarii de panouri fotovoltaice, incepe luni, 9 septembrie si se adreseaza persoanelor fizice, care pot deveni, astfel, si producatori de energie electrica.

Loading...

Conform datelor Ministerului Mediului, prezentate recent de catre fostul ministru de resort, Gratiela Gavrilescu, prin bugetul alocat pentru acest program vor putea fi finantate proiecte pentru circa 33.000 de unitati locative.

“Minimul de putere instalata este de 3 Kw si se va putea din acel moment sa negocieze si cu societatile de electricitate si vor incheia contractul de racordare. Am aproximat ca 33.000 de unitati locative vor fi posesoare a acestor celule fotovoltaice. Ne gandim de pe acum ce sume sa identificam, impreuna cu Ministerul Dezvoltarii, alti bani pentru un alt program si largirea acestuia si la persoane juridice si institutii publice.

Dam dovada de mare responsabilitate, prin acest program. incercam sa facem si noislucruri pe care alte tari le-au facut mai demult. Consider ca a venit momentul in care fiecare dintre cei care doreste sa faca o economie, la buget sa poata accesa banii prin Programul Operational Regional si de la Administratia Fondului pentru Mediu”, a spus oficialul, potrivit Agerpres.

Contractul de finantare aferent Programului pentru instalarea de sisteme fotovoltaice a fost parafat, luni, 26 august 2019, de catre presedintele Administratiei Fondului de Mediu (AFM), Cornel Brezuica, si viceprim-ministrul si ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Daniel Suciu.

Bugetul alocat acestui program este de 656 de milioane de lei, din care 536 de milioane de lei prin Programul Operational Regional (POR) si 120 de milioane de lei, de la AFM.

Prin accesarea programului, pot fi instalate sisteme de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrica, in vederea acoperirii necesarului de consum si livrarii surplusului in reteaua nationala.

Pentru a beneficia de finantare in cadrul programului, persoana fizica trebuie sa respecte criteriile de eligibilitate a solicitantului, criteriile de eligibilitate a proiectului si cerintele tehnice ale componentelor sistemului de panouri fotovoltaice. De asemenea, solicitantii trebuie sa prezinte documentele necesare pentru inscriere asa cum se regasesc in Ghidul de finantare disponibil pe site-ul AFM, la sectiunea aferenta programului.

Scopul programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice il reprezinta cresterea eficientei energetice, imbunatatirea calitatii aerului si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrica necesara consumului propriu si livrarea surplusului in sistemul energetic national.

Incepand din 26 august, lista cu instalatorii aprobati in cadrul programului a fost publicata pe site-ul AFM, iar instalatorii validati in cadrul Programului “Casa Verde Fotovoltaice” au semnat contractele de participare in perioada 2 – 6 septembrie 2019.

Dosarele de finantare pentru noul program se vor depune exclusiv electronic, iar pentru fiecare proiect eligibil solicitantul poate primi 20.000 de lei, indiferent de costul instalatiei, diferenta urmand sa fie suportata de catre acesta.