Presedintele Klaus Iohannis a declarat luni, la deschiderea noului an scolar, ca unii politicieni se tem de scoala deoarece in institutiile de invatamant sunt formati oamenii care le taxeaza erorile de logica sau de exprimare.
„Unii politicieni se tem de scoala. Aici, in scoala, sunt formati oamenii care le taxeaza erorile de logica si, mai nou, destul de des, de exprimare. Tot aici se resimte esecul politicilor publice din educatie, dar si lipsa de creativitate a acestora. Vedem cum in loc sa fie adoptate masuri pentru cresterea calitatii educatiei se prefera masuri de facilitare a fraudei la Bacalaureat, cum se incearca reducerea numarului celor care ajung sa sustina examenul de Evaluare Nationala sau cum se propune repartizarea automata spre scoli profesionali a celor care iau medii mai mici, in loc sa avem organizarea unor evaluari credibile, de aptitudini”, a spus presedintele, prezent al ceremonia dedicata deschiderii anului scolar la scoala Gimnaziala „Ferdinand I” din Capitala.
Discursul integral al presedintelui
„Buna ziua tuturor!
Doamna director,
Doamna Director General,
Domnule Primar,
Doamna inspector general,
Distinsi profesori, stimati parinti,
Dragi elevi,
Ma bucur ca am ocazia sa fim astazi impreuna, intr-o scoala absolut remarcabila prin rezultatele de exceptie pe care le aveti.
scoala voastra, parte a programului Inschool, sprijinit de Consiliul Europei, a reusit sa aiba un impact semnificativ asupra comunitatii, pregatind si formand generatii intregi de elevi.
Cuvantul „scoala” are diverse semnificatii si starneste, cum stim, o diversitate de emotii.
Dar scoala nu ar trebui sa insemne niciodata doar o simpla cladire, chit ca si ea conteaza. Este o comunitate de prieteni sau de colegi, este locul unde copiii isi incep drumul spre maturitate, ghidati si indrumati de dascalii lor.
Ati vazut insa si voi, dragi copii, unii politicieni se tem de scoala! Aici, in scoala, sunt formati oamenii care le taxeaza erorile de logica si, mai nou, destul de des, de exprimare.
Tot aici se resimte esecul politicilor publice din educatie, dar si lipsa de creativitate a acestora.
Vedem cum, in loc sa fie adoptate masuri pentru cresterea calitatii educatiei, se prefera masuri de facilitare a fraudei la bacalaureat. Cum se incearca reducerea numarului celor care ajung sa sustina examenul de evaluare nationala. Sau cum se propune repartizarea automata spre scoli profesionale a celor care iau medii mai mici, in loc sa avem organizarea unor evaluari credibile de aptitudini.
Nu trebuie sa uitam niciodata rolul esential al scolii, pentru ca aici elevii isi incep drumul in viata, isi cultiva pasiunile si isi formeaza viziunea asupra lumii.
in acelasi timp, educatia oferita de scoala este o oportunitate pentru Romania de a se normaliza, de a se transforma si de a se pregati pentru o Europa si o lume in profunda schimbare, o lume care nu asteapta dupa cei care sunt captivi in practici anacronice, in coruptie sau in metehne comuniste.
Dragi elevi,
As dori sa va vorbesc nu doar despre importanta educatiei – pe care sunt sigur ca o constientizati – ci si despre rolurile pe care le aveti si pe care le veti avea in societate.
Aveti drepturi pe care nimeni nu vi le poate lua.
Voi, ca cetateni ai Romaniei, trebuie sa beneficiati de respectul si sprijinul deplin al institutiilor statului.
Este imperativ ca respectul sa fie in centrul procesului de educatie din scoli. si cand spun asta, ma refer la respectul pe care il datorati profesorilor vostri, dar si la respectul cu care profesorii, la randul lor, au obligatia sa va trateze. Toti copiii, fara nici un fel de discriminare, trebuie sa se simta la scoala incurajati, protejati si in siguranta.
Din nefericire, in Romania nu suntem inca in aceasta situatie, iar de multe ori copiii sunt cei care resimt efectele negative ale coruptiei sau ale nepasarii statului.
Autoritatile au datoria de a crea un mediu sigur in clase, insa multe scoli din ziua de astazi nu au nici macar un serviciu de paza functional.
Este tot de datoria autoritatilor sa asigure un drum sigur catre scoala. Dar iata ca si aici exista tergiversari in organizarea si decontarea transportului elevilor, ba, mai mult, exista demersuri ale Guvernului care scot transportul rutier judetean din aria serviciilor publice.
Astfel, copiii sunt expusi riscurilor atat in interiorul scolii, cat si in drumul spre scoala.
Aceste dovezi de nepasare trebuie sa inceteze!
Avem nevoie de o normalizare a modului in care interactionam cu institutiile statului, iar aceasta normalizare poate fi facuta doar prin educatie si impreuna cu oamenii carora le pasa si care actioneaza.
Nimic nu se schimba de la sine. Toti cei care au puterea de a contribui la schimbare au responsabilitatea sa o faca.
Dragi elevi,
Cu totii avem nevoie de repere. Fiti mandri de scoala voastra, care va ajuta sa porniti cu dreptul in viata!
scoala Gimnaziala Ferdinand I este un exemplu de cum ar trebui sa fie scoala romaneasca – o scoala in care talentul fiecarui copil este descoperit, cultivat si sprijinit.
Sunteti viitorul Romaniei si am mare incredere in voi!
Dragi profesori,
Misiunea dumneavoastra este una dificila, dar extrem de importanta.
Dedicatia de care dati dovada este indispensabila in pregatirea carierelor elevilor pe care ii indrumati zi de zi.
Sunt convins ca reprezentati modele autentice pentru copii si va indemn sa continuati munca asidua care a facut din scoala Ferdinand I un exemplu demn de urmat.
scoala Ferdinand I ne arata cum dedicatia si munca pot invinge cinismul si delasarea cu care, din pacate, ne confruntam in atatea alte locuri.
Va felicit pentru tot ceea ce faceti si sper ca, pe viitor, practicile educationale de aici sa devina regula, nu exceptia.
De asemenea, doresc sa-i felicit si pe initiatorii si promotorii proiectului Inschool, sprijinit de Uniunea Europeana si Consiliul Europei.
Salut pe aceasta cale prezenta la aceasta festivitate a doamnei Director General pentru Democratie din cadrul Consiliului Europei si ii multumesc pentru implicare!
Atat aici, cat si in alte scoli din tara, proiectul Inschool a contribuit la cresterea ratei de retentie si a succesului scolar in randul tuturor copiilor, indiferent de etnie.
Mai mult, acest proiect porneste de la premisa sanatoasa a abordarii problemelor de participare si succes scolar, evitand tendintele toxice de a cosmetiza rezultatele evaluarilor nationale sau ale bacalaureatului pe care le vedem, din pacate, la unii politicieni sau chiar in unele scoli.
Dragi parinti,
Va felicit pentru efortul pe care il depuneti pentru a asigura copiilor vostri accesul la o educatie de calitate!
in conditiile in care Romania se afla, din pacate, in mod rusinos intre fruntasele europene in materie de parasire timpurie a scolii, in conditiile in care sistemul nostru de finantare a educatiei nu rasplateste adecvat scolile care genereaza o schimbare reala in comunitate, contributia familiei este critica pentru succesul educational al copiilor.
imi doresc ca modelul educational de la scoala Gimnaziala Ferdinand I sa devina din ce in ce mai raspandit in sistemul nostru de invatamant.
Dragii mei, va doresc tuturor un an scolar foarte bun si mult succes!”