Ministrul Muncii avertizeaza: Aproape 500.000 de romani ar putea fi in somaj in a doua parte a anului

13

Aproape jumatate de milion de persoane ar putea ramane fara loc de munca in a doua parte a anului in Romania, conform unor studii, a aratat ministrul muncii, Violeta Alexandru, intr-o sesiune de intrebari si raspunsuri transmisa live, marti, pe Facebook.

Ministrul muncii spune ca pandemia a afectat serios economia, trendul in ceea ce priveste somajul este crescator si sunt studii care arata ca aproximativ 500.000 de persoane ar putea fi in somaj in a doua parte a acestui an.

Loading...

„Cifrele sunt in evolutie, din pacate una nu favorabila, economia e afectata direct. Sper sa gasim solutiile pentru a-i aduce cat mai repede pe acesti oameni in activitate”, a spus Violeta Alexandru, care a raspuns unei intrebari referitoare la o estimare a ratei somajului in Romania, conform Diigi24.

Ea a spus ca Guvernul studiaza inclusiv posibilitatea unei cresteri a indemnizatiei de somaj pentru categorii vulnerabile: tineri absolventi, persoane cu dizabilitati, persoane aproape de pensionare. „Ne gandim la aceasta masura”, de crestere a indemnziatiei pentru contractele incetate in acest moment, a mentionat ministrul muncii.

Deocamdata, intentia Guvernului este sa prelungeasca masura acordarii somajului tehnic dupa 15 mai atat pentru angajatorii care au angajati cu contractele de munca suspendate, cat si pentru liber-profesionisti.

In prima instanta, va fi o prelungire scurta, pentru 15 mai – 1 iunie, a masurii pentru toate categoriile de persoane. Apoi, de la 1 iunie va intra in vigoare un nou pachet de masuri, iar somajul tehnic se va aplica in acele sectoare in care va fi mentinuta restrangerea activitatii. intre aceste sectoare se numara si industria evenimentelor, spectacolelor, expozitiilor.

De asemenea, restaurantele care au spatii inchise vor fi vizate de masuri de sprijin si urmeaza sa fie luata o decizie si in privinta spatiilor comerciale care vor ramane inchise. Pentru aceste domenii, se va acorda o suma fixa pentru angajati timp de trei luni, dupa care sprijinul va scadea gradual, pe masura ce activitatea respectivelor companii se reia, a explicat Violeta Alexandru.