Atentie, bucuresteni! RADET a intrat oficial in faliment. Primele reactii ale autoritatilor

7

Regia Autonoma a Distributiei de Energie Termica Bucuresti devine, in mod oficial, falimentara, la cererea mai multor debitori. Primarul general al Capitalei a anuntat ca „indiferent de sentinta, bucurestenii vor avea in continuare apa calda si caldura”.

Loading...

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, ca i-a solicitat ministrului Economiei, Virgil Popescu, sa se deplaseze la ELCEN si sa ia legatura cu autoritatile locale pentru ca bucurestenii sa nu fie afectati in urma deciziei de intrare in faliment a RADET.

„L-am sunat imediat pe ministrul economiei sa se deplaseze la ELCEN. De asemenea, sa ia legatura cu autoritatile locale, astfel incat sa identificam posibilitatile legale sa nu fie afectata alimentarea cu energie termica si apa calda”, a afirmat Orban.

Nu exista niciun risc ca bucurestenii sa ramana fara caldura si apa calda, dupa ce RADET a intrat, luni, definitiv, in procedura de faliment, a declarat ministrul Economiei si Energiei, Virgil Popescu.

El a precizat ca i-a chemat de urgenta pe responsabilii din sectorul energiei termice la o sedinta, la minister, de indata ce a aflat vestea intrarii definitive in faliment a RADET.

„I-am chemat acum la sediul Ministerul Economiei pe secretarul de stat de la Energie, pe directorul general al Elcen, pe administratorul Elcen – sunt pe drum – sa vedem ce solutie rapida vom gasi. Trebuie sa discutam si cu primaria. Trebuie gasita o solutie sa nu se intample nicio problema in alimentarea cu energie termica a populatiei”, a spus Popescu.

Potrivit acestuia, Primaria Capitalei trebuie sa gaseasca o solutie prin ce companie sau prin ce serviciu sa preia energia termica.

„Dar o s-o gasim impreuna, nu cred ca vom avea diferente de opinie pe acest aspect. De-asta i-am chemat pe toti, pe Elcen, sa propunem o solutie in cazul in care se intarzie cu o propunere din partea primariei”, a continuat ministrul.

intrebat daca exista vreun risc ca bucurestenii sa ramana fara caldura, el a raspuns: „Nu, nu! Problemele sunt doar de ordin juridic”.

„Trebuie sa gasim formula cea mai buna. Credeti-ma ca sunt incalzit cu problema incalzirii. si la Drobeta Turnu Severin am gasit solutia juridica sa rezolvam problema. Vom gasi solutia juridica, evident, in colaborare cu primaria”, a adaugat el.

Curtea de Apel a decis ca RADET sa intre in faliment. Decizia e irevocabila. Gabriela Firea a dat asigurari ca indiferent de decizia de azi, bucurestenii vor avea apa calda si caldura, asta pentru ca autoritatile au luat din timp masuri.

Administratorul special al RADET, Alexandru Burghiu, a confirmat pentru Ziare.com ca Regia va intra in faliment. Acesta a spus, insa, ca bucurestenii vor primi, in continuare, apa calda si caldura.

Judecatorii de la CAB au respins apelurile facute in proces, fiind mentinuta decizia luata in aprilie 2019 de Tribunalul Bucuresti, prin care a fost declarat falimentul RADET.

in luna aprilie, Tribunalul Bucuresti a respins planul de reorganizare depus de RADET si a dispus intrarea regiei bucurestene in faliment. „Admite exceptia inadmisibilitatii addendumului la planul de reorganizare depus la data de 19.12.2018. Respinge ca inadmisibil addendumul la planul de reorganizare depus la data de 19.12.2018. Respinge ca neintemeiata cererea de confirmare a planului de reorganizare al debitoarei RADET. in temeiul art. 145 alin. 1 lit. B teza finala din Legea nr. 85/2014 privind procedura insolventei, dispune intrarea in faliment prin procedura generala a debitorului RADET. in temeiul art. 145 alin. 2 din Legea nr. 85/2014 privind procedura insolventei, ridica dreptul de administrare al debitorului si dispune dizolvarea societatii debitoare. Dispune sigilarea bunurilor din averea debitoarei in sarcina lichidatorului judiciar. Stabileste termen de maxim 10 zile de la data notificarii deschiderii procedurii falimentului de predare a gestiunii averii de la debitor catre lichidator, impreuna cu lista actelor si operatiunilor efectuate pana la deschiderea procedurii. Dispune intocmirea si predarea catre lichidatorul judiciar, in termen de maxim 10 zile de la intrarea in faliment, a unei liste cuprinzand numele si adresele creditorilor si toate creantele acestora, cu indicarea celor nascute dupa data introducerii cererii de deschidere a procedurii”, se spunea in decizia Tribunalului Bucuresti.

Tot atunci, instanta a numit lichidator judiciar provizoriu – pe ROMINSOLV SPRL -, acesta urmand sa notifice toti creditorii in legatura cu intrarea RADET in faliment.

„Indiferent de sentinta de astazi, bucurestenii vor avea in continuare apa calda si caldura. Am luat masuri din timp pentru a putea garanta continuitatea agentului termic in Capitala. Fac precizarea ca o eventuala lichidare a RADET nu inseamna disparitia sistemului de termoficare, pentru ca activitatea Regiei va fi preluata de Compania Municipala Termoenergetica. Reamintesc bucurestenilor ca am preluat RADET, in 2016, in insolventa de facto, si ca am solicitat in repetate randuri acordul consilierilor generali pentru o solutie de reorganizare a activitatii acestei regii, insa abia in luna februarie, in acest an, a fost acceptata solutia infiintarii Companiei Municipale Termoenergetica.

Subliniez ca, in ultimii 3 ani de zile, RADET a initiat cea mai ampla campanie de reparatii si inlocuiri de subansamble tehnice din ultimii ani, fiind inlocuiti aproximativ 180 kilometri conducta pe circuitele primar si secundar, din care 30 de kilometri pe reteaua primara, iar restul pe reteaua secundara. Pentru anul 2019, se preconizeaza ca vor fi inlocuiti pana la finalul sezonului rece 64 kilometri de retea, din care peste 20 de kilometri de retea primara”, decalra Gabriela Firea inainte de solutia Curtii de Apel.