Mandatul Laurei Codruta Kovesi la Parchetul General, prelungit cu inca sase luni!

7

Mandatul Laurei Codruta Kovesi la Parchetul General a fost prelungit cu inca sase luni. Decizia a fost luata de plenul CSM.

Loading...

Laura Codruta Kovesi este procuror in cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Sibiu si a fost delegata de fostul procuror general al Romaniei, Augustin Lazar, la Parchetul General, la Serviciul indrumare si control dupa demiterea de la DNA.

Decizia vine in ciuda faptului ca fosta sefa a DNA are grad profesionat de parchet de tribunal, iar art. 57 alin. (8) din Legea 303/2004 prevede ca „Judecatorii si procurorii pot fi delegati numai la instante sau parchete la care au dreptul sa functioneze potrivit gradului profesional dobandit”. Mai mult, art. 59 din Legea 303/2004 prevede ca „Detasarea si delegarea nu se pot face la instante sauparchete de nivel superior celor la care judecatorul sau procurorul are dreptul sa functioneze potrivit legii”.

Incepand cu 11 iulie 2018, Laura Codruta Kovesi a fost delegata de catre procurorul general Augustin Lazar in functia de procuror la Serviciul de indrumare si control din cadrul Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie.

Ea are atributii privind implementarea la nivelul Ministerului Public a Strategiei Nationale Anticoruptie pentru perioada 2016 – 2020, respectiv actualizarea strategiilor de combatere a coruptiei, precum si elaborarea de strategii sectoriale la nivelul unitatilor de parchet, in conformitate cu obiectivele strategice si domeniile prioritare ale institutiei, astfel cum sunt acestea exprimate in Stategia Ministerului Public pentru perioada 2016 – 2020.

inainte cu doar cateva ore, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii decisese sa il repartizeze pe fostul procuror-sef al DNA la DIICOT Sibiu, unde ar fi activat in calitate de procuror. Masura a fost luata dupa ce Laura Codruta Kovesi a fost revocata de la conducerea DNA.

intre timp, Laura Codruta Kovesi a fost denuntata la Sectia de ancheta a magistratilor de catre omul de afaceri Sebastian Ghita. Acesta sustine ca fosta sefa DNA i-ar fi cerut sa plateasca avionul pentru aducerea in tara a lui Nicolae Popa. Potrivit omului de afaceri, factura prin care a fost platit avionul a iesit la iveala de curand, documentele fiind descoperite printr-un control al Antifraudei.

Procurorul din cadrul Sectiei de ancheta a magistratilor desemnat sa se ocupe de denuntul depus de omul de afaceri Sebastian Ghita contra Laurei Codruta Kovesi este Adina Florea, respinsa de presedintele Klaus Iohannis pentru conducerea DNA.