IPS Teodosie, achitat in dosarul in care era acuzat ca a obtinut ilegal fonduri europene! Decizia nu e definitiva

12

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, acuzat ca a obtinut ilegal fonduri europene, a fost achitat, joi, de Curtea de Apel Constanta, decizia nefiind definitiva. Alaturi de el au fost achitate si celelalte persoane trimise in judecata.

Loading...

Curtea de Apel Constanta s-a pronuntat joi in dosarul in care Arhiepiscopul Tomisului a fost judecat pentru ca ar fi obtinut ilegal fonduri europene si a decis achitarea inalt Prea Sfintitului Teodosie. Au fost achitate si celelalte persoane judecate in acest dosar, este vorba de Stere Beca, Ciprian-Ioan Cojocaru, Bogdan-Petrisor Malaxa, Gheorghe Nadoleanu, Aurelian stefan.

Instanta a mai hotarat sa lase nesolutionata actiunea civila formulata de APIA si a dispus ridicarea sechestrului pe conturile detinute de inalt Prea Sfintitul Teodosie si Arhiepiscopia Tomisului. Decizia instantei nu este definitiva si poate fi atacata cu apel in termen de 10 zile de la comunicarea minutei.

Ultimul temen in dosarul in care Arhiepiscopul Tomisului a fost judecat ca ar fi obtinut ilegal fonduri europene a avut loc in 22 mai la Curtea de Apel Constanta.

Procurorul DNA de sedinta a solicitat instantei condamnarea inalt Prea Sfintitului Teodosie la inchisoare cu executare, iar pedeapsa sa fie orientata catre maximul prevazut de lege. De asemenea, procurorul a solicitat ca pentru Ciprian-Ioan Cojocaru, Bogdan-Petrisor Malaxa pedepsele sa fie orientate catre jumatatea prevazuta de lege, pentru Gheorghe Nadoleanu si Stere Beca sa fie mai reduse, dar tot condamnare la inchisoare, in timp ce Aurelian stefan sa primeasca o condamnare cu suspendare pentru fapta sa.

De asemenea, DNA a mai cerut ca Arhiepiscopul Tomisului sa achite si prejudiciul din acest dosar, care se ridica la aproximativ 1,3 milioane de lei.

Aparatoarea inalt Prea Sfintitului Teodosie, Maria Vasii, a solicitat instantei achitarea clientului sau. Avocatul a mentionat ca Arhiepiscopia Tomisului nu a fost notificata de catre APIA ca ar fi fost vreo neregula cu acele suprafete pentru care au fost cerute fonduri europene. Vasii a mentionat ca aducerea acestor acuzatii clientului sau este fortata. Ea a mai cerut si respingerea pretentiilor civile din acest dosar.

De asemenea, inalt Prea Sfintitul Teodosie a spus in cuvantul sau final in fata instantei ca faptele din rechizitoriu nu exista si ca solicita judecatorului cauzei sa procedeze in consecinta. “Nu ma simt incriminat de nicio acuzatie din rechizitoriu”, a spus Arhiepiscopul Tomisului.

Totodata, avocatii celorlalti inculpati au cerut instantei achitarea clientilor lor.

Hotararea Curtii de Apel Constanta poate fi atacata la inalta Curte de Casatie si Justitie.

Procurorii DNA Constanta au dispus trimiterea in judecata a lui Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului, pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata.