Klaus Iohannis cheama partidele parlamentare sa semneze un pact pentru implementarea referendumului si a legilor justitiei!

5

Presedintele Klaus Iohannis a invitat partidele parlamentare sa revina la Cotroceni dupa consultarile pe tema referendumului pe justitie pentru a semna un pact national privind parcursul european al Romaniei. in esenta, acest pact va contine masurile votate de romani la referendum, adoptarea legilor justitiei in acord cu recomandarile Comisiei de la Venetia, precum si imbunatatirea sistemului de vot pentru romanii din diaspora.

Loading...

„Am constatat ca exista o larga convergenta. Marea majoritate a partidelor au fost de acord ca rezultatele acestui referendum trebuie implementate asa cum a votat poporul, sunt de acord partidele ca trebuie consolidat parcursul european al Romaniei. in consecinta, pentru a valorifica cum se cuvine acest vot si consultarile, am decis sa invit partidele politice parlamentare sa semnam un acord national pentru consolidarea parcursului european al Romaniei sau un pact politic pentru Romania europeana”, a declarat seful statului.

Declaratia integrala a presedintelui Klaus Iohannis, asa cum a fost transcrisa de Administratia Prezidentiala:

„Buna ziua!

S-a incheiat si numararea voturilor de la referendum, si s-au incheiat si consultarile cu partidele politice parlamentare.

Rezultatul numararii voturilor arata ca la acest referendum s-au prezentat aproape 8 milioane de romani, din care aproximativ 6 milioane si jumatate de voturi au fost clar „DA” la ambele intrebari. Un rezultat foarte, foarte bun, mult, mult peste asteptari. Or aceasta prezenta masiva la referendum si votul covarsitor dat pentru „DA” arata ca romanii nu au votat strict numai pentru aceste intrebari. Sigur, ele trebuie acum, aceste raspunsuri ferme, trebuie transformate in legislatie.

Romanii au votat, politicienii acum trebuie sa implementeze rezultatul votului si este clar ca rezultatele referendumului trebuie transformate in legislatie. Adica trebuie creata legislatia care efectiv interzice amnistia si gratierea pentru corupti, cum trebuie creata legislatie pentru interzicerea ordonantelor de urgenta in domeniul justitiei si a politicii penale, precum si extinderea dreptului de a contesta constitutionalitatea unor ordonante de urgenta.

Asta pare ca este rezultatul referendumului. in realitate, acesta este rezultatul de baza, insa trebuie sa mergem mai departe si sa intelegem bine importanta politica a acestui vot foarte clar din partea romanilor.

Romanii au votat clar si ferm impotriva abordarii anti-europene promovate in campanie de PSD si ALDE, doua partide care au fost sanctionate drastic de electorat. Asadar, romanii au aratat clar: Romania este o tara pro-europeana, romanii sunt o natiune pro-europeana. Acest lucru este foarte important. Trebuie tinut de cont de acest lucru si politicienii trebuie sa traga concluzii.

Noi nu am ajuns intamplator sau din greseala in Uniunea Europeana. Noi, romanii, am dorit sa fim in Uniunea Europeana. Asta nu reduce cu nimic suveranitatea noastra. Dar si aceasta decizie este una suverana. Noi vrem sa facem parte din acest spatiu european, care se bazeaza pe principii si valori. Le-am acceptat. Vrem sa fim aici. Vrem sa avem un stat de drept, vrem sa avem o justitie independenta. Vrem sa avem legi bune in domeniul justitiei. Nu degeaba referendumului s-a numit referendum pentru justitie.

in acelasi mod, trebuie sa intelegem foarte clar ca votul este un drept consacrat in Constitutie. Asadar, tot politicienii sunt obligati sa creeze conditiile pentru toti romanii, ca sa voteze. Trebuie sa creeze efectiv, nu doar teoretic, posibilitatea unui vot. Or ceea ce s-a intamplat in strainatatea se numeste ingradirea dreptului la vot si este inacceptabil asa ceva!

in concluzie, toate aceste chestiuni au fost discutate in cadrul consultarilor. I-am rugat pe cei care s-au prezentat la consultari sa-si expuna punctul de vedere in legatura cu toate aceste lucruri.

Am constatat ca exista o larga convergenta. Majoritatea, marea majoritate a partidelor, sunt de acord ca rezultatele acestui referendum trebuie implementate asa cum a votat poporul. Sunt de acord partidele ca trebuie consolidat parcursul european al Romaniei.

in consecinta, pentru a valorifica cum se cuvine acest vot si consultarile, am decis sa invit partidele politice parlamentare sa semnam un acord national pentru consolidarea parcursului european al Romaniei. Sau, daca vreti altfel, un pact politic pentru Romania Europeana.

Asadar, „Acord Politic National pentru consolidarea parcursului european al Romaniei”, care contine, in esenta, urmatoarele chestiuni:

Sigur, transpunerea in legislatie a interdictiei privind amnistia si gratierea pentru infractiuni de coruptie.

Transpunerea in legislatie a interdictiei adoptarii de catre Guvern a ordonantelor de urgenta in domeniul infractiunilor, pedepselor, al organizarii judiciare corelata cu dreptul altor autoritati constitutionale de a sesiza direct Curtea Constitutionala cu privire la ordonante, dar si transpunerea in legislatie a masurilor necesare asigurarii integritatii in functiile publice, revizuirea legilor justitiei, inclusiv a ordonantelor de urgenta prin care au fost modificate, in deplin si strict acord cu avizele Comisiei de la Venetia, a Consiliilor Consultative ale Judecatorilor si Procurorilor Europeni, precum si a rapoartelor Comisiei Europene si GRECO.

Adoptarea modificarilor aduse Codului penal si Codului de procedura penala numai cu respectarea deplina a recomandarilor Comisiei de la Venetia si Comisiei Europene.

De asemenea, propun ca cei care vor semna pactul sa se angajeze sa transpuna in legislatie, in cel mai scurt timp, masurile necesare asigurarii – atat in tara, cat si in strainatate, subliniez – a exercitarii depline si efective a dreptului de vot de catre cetatenii romani.

Acest proiect de acord national va fi trimis imediat partidelor parlamentare si va fi pus imediat la dispozitia publicului interesat, prin intermediul dumneavoastra, al jurnalistilor.

Asadar, astept in cateva zile un raspuns afirmativ la invitatia mea de a semna acest acord national.

Va multumesc! La revedere!”