Adevarul a iesit la iveala! Ce spune unul dintre fostii studenti care a aflat ca ar fi fost turnat de Traian Basescu: Notele lui „Petrov” la Securitate

51

Grupul de Investigatii Politice a publicat copii dupa notele de mana scrise de sursa Petrov a Securitatii, identificat de undele surse CNSAS ca fiind Traian Basescu. Notele sunt din perioada de studentie de la Institutul de Marina, iar Petrov dadea note cu caracter personal despre colegii sai. Unul dintre cei turnati spune ca ar fi putut avea de suferit de pe urma notelor.

Loading...

Notele olografe scrise de Petrov sunt datate 5 mai 1975, cu numerele 0020 si 0023, predate catre lt. col. Tudor.

in note, sursa Petrov scrie critic despre doi colegi de-ai sai. Pe unul il numeste superficial si imatur, iar pe celalalt avid dupa bani si caracter rau.

Nota 0020 din 05.05.1975: „Elevul B.I., desi dintr-o familie sanatoasa, manifesta prin actiunile sale si modul sau de a gindi multa usurinta. Din discutiile pe care le-am avut cu el, a rezultat ca a venit la Institutul de Marina (…) pentru ca aceasta meserie ii da posibilitatea sa obtina niste avantaje materiale intr-un timp foarte scurt. De asemeni, nu este dispus sa se casatoreasca decit foarte tirziu si cu o fata care sa aiba situatia materiala buna. in vara anului 1973 si a anului 1974 a avut relatii cu femei de cetatenie ceha dar nu stiu daca in momentul de fata mai intretine aceste relatii”.

Nota 0023 din 05.05.1975: „Elevul sergent D.C. face parte din categoria oamenilor avari dupa bani, mergind pina la mercantilism. Din discutiile purtate cu D.C., a rezultat clar ca a venit la Institut pentru ca acest lucru ii ofera posibilitatea unor cistiguri materiale importante, cu conditia ‘sa fii destept’ (cum spunea el). Din discutiile purtate cu verisoara lui – V – de profesie invatatoare, am inteles ca D.C. ar fi dispus, in cazul in care ar reusi sa cunoasca in strainatate o fata cu avere, sa ramina acolo. Cu verisoara lui D am avut ocazia sa discut aceste probleme, deoarece am fost la un moment dat prieteni”.

Site-ul Dela0.ro a reusit sa stea de vorba cu unul din cei doi studenti turnati.

Ion Birgau, care a terminat Institutul de Marina si a fost comandant de nava, spune ca nu era prieten cu Traian Basescu si ca nu si ca nu i-a facut confidente.

„Cu ce a facut Basescu putea sa-l dea afara din armata pe tata, pe fratele meu din facultate, iar eu eram mazilit. La asta nu s-a gandit, nemernicul?”, a spus Ion Birgau pentru Dela0.ro.

„Eu acasa am avut o educatie militara. Probabil am spus la Constanta intr-un grup mai mare: Bine ca am venit aici, ca nu ma mai cheama tata la 9 seara in casa. Dar eu intim sa-i spun lui asa ceva? Care alte convorbiri, Traine? Din discutiile pe care le-am avut, adica never?”, a mai spus Birgau.

El este convins ca Traian Basescu turna ca sa se simtp important.

„Sa nu credeti ca Basescu era vreun prost care nu putea termina facultatea fara Securitate. O facea din placere si ca sa se vada important intr-o anumita zona: Uite, eu colaborez cu Securitatea. Da, parea mea este ca de aceea a facut-o. Ca sa para important”, a mai afirmat Birgau.

Dosarul Petrov, trimis de CNSAS in instanta

CNSAS a trimis in instanta dosarul prin care solicita sa-i fie recunoscuta lui Traian Basescu calitatea de colaborator al Securitatii, pe baza noilor dovezi gasite in arhive. Fostul presedinte are mai multe adeverinte de necolaborare cu Securitatea de la CNSAS, dar acum au aparut probe noi.

Traian Basescu nu a negat ca ar fi fost sursa Petrov a Securitatii, a spus doar ca nu-si aminteste. El a refuzat sa faca alte declaratii, precizand ca intai merge in instanta sa-si vada dosarul.