Klaus Iohannis, primit de Donald Trump la Casa Alba! Cei doi presedinti vor semna o declaratie comuna

6

Presedintele Klaus Iohannis va fi primit, marti, la ora 21.00, ora Romaniei, de presedintele SUA Donald Trump, la Presedintii Romaniei si Statelor Unite ale Americii, Klaus Iohannis si Donald Trump, vor adopta marti, la Washington, o declaratie comuna care priveste intarirea relatiilor dintre cele doua state.

Loading...

Klaus Iohannis urmeaza sa fie primit, pentru a doua oara in actualul mandat, la Casa Alba de presedintele Statelor Unite. Cei doi presedinti au programate convorbiri tete-a-tete, urmate de discutii cu participarea membrilor delegatiilor oficiale.

Vizita la Washington, D.C., Statele Unite ale Americii

21:00
Sosirea la Casa Alba – Primirea de catre Presedintele Statelor Unite ale Americii, domnul Donald Trump

(ora Romaniei)
Oportunitati de imagine pentru toti jurnalistii acreditati

• Semnarea in Cartea de Onoare (Diplomatic Reception Room)
Oportunitati de imagine pentru fotograful oficial
21:10
Convorbiri tete-à-tête cu Presedintele Statelor Unite ale Americii, domnul Donald Trump (Biroul Oval)

(ora Romaniei)
Oportunitati de imagine pentru toti jurnalistii acreditati la inceputul intalnirii

• Convorbiri oficiale (Cabinet Room)
Oportunitati de imagine pentru fotograful oficial

Saptamana trecuta, presedintele Iohannis spunea ca printre temele de discutie cu omologul american se vor numara securitatea energetica si programul Visa Waiver.

„Este o intalnire pe care am dorit-o si eu si presedintele Trump de ceva timp. Sunt chestiuni extrem de importante care trebuie discutate si reiterate: Parteneriatul strategic, aspecte de securitate, NATO si alocarea a 2% din PIB, relatia economica aflata in crestere, relatia pe energie. Vor fi si discutii in legatura cu inzestrarea Armatei, faptul ca suntem impreuna in Afganistan si chestiuni care treneaza, precum Visa Waiver. Aici trebuie sa se miste un pic lucrurile”, preciza seful statului, intr-o intalnire informala cu jurnalistii.

De altfel, Klaus Iohannis sublinia ca va readuce in discutia cu presedintele Trump chestiunea vizelor pentru romani, iar „tehnicienii sa caute solutii”. „Ca presedinte al Romaniei doresc sa pun problema pe masa”, afirma Iohannis.

Seful statului va reitera, in intalnirea de marti, si invitatia adresata lui Donald Trump de a vizita Romania.

Vizita de doua zile la Washington a presedintelui Klaus Iohannis are loc la invitatia omologului american. Vizita vine in contextul in care Romania marcheaza 30 de ani de la caderea comunismului si 15 ani de apartenenta la NATO, dupa cum anunta Casa Alba.

In iunie 2017, presedintele Klaus Iohannis a fost primit prima oara la Casa Alba de presedintele Donald Trump.

Klaus Iohannis va fi intampinat de omologul sau american si va semna in cartea de onoare a Casei Albe. Cei doi presedinti vor avea apoi convorbiri tete-a-tete in Biroul Oval.

Vor urma convorbiri oficiale ale celor doua delegatii. „Cu prilejul intrevederii, Presedintele Klaus Iohannis si Presedintele Donald J. Trump vor discuta despre intarirea si dezvoltarea in continuare a Parteneriatului Strategic puternic si dinamic dintre Romania si Statele Unite ale Americii, in toate dimensiunile sale, inclusiv in plan securitar si economic”, a anuntat Administratia prezidentiala.

Potrivit comunicatului Administratiei prezidentiale, „presedintele Romaniei va evidentia, si cu aceasta ocazie, faptul ca tara noastra va continua sa fie un partener strategic solid si un aliat responsabil si de incredere al Statelor Unite ale Americii, una dintre prioritatile politicii externe a Romaniei fiind consolidarea relatiei transatlantice si a securitatii spatiului euroatlantic”.

Presedintele Klaus Iohannis a mai facut o vizita la Washington in iunie 2017, fiind primul lider est-european primit la Casa Alba de presedintele Donald Trump.

Saptamana trecuta, intr-o intalnire informala cu jurnalistii, presedintele Klaus Iohannis afirma ca printre temele de discutie cu omologul american se vor numara securitatea energetica si programul Visa Waiver.

„Este o intalnire pe care am dorit-o si eu si presedintele Trump de ceva timp. Sunt chestiuni extrem de importante care trebuie discutate si reiterate: Parteneriatul strategic, aspecte de securitate, NATO si alocarea a 2% din PIB, relatia economica aflata in crestere, relatia pe energie. Vor fi si discutii in legatura cu inzestrarea Armatei, faptul ca suntem impreuna in Afganistan si chestiuni care treneaza, precum Visa Waiver. Aici trebuie sa se miste un pic lucrurile”, spunea seful statului.

„Energia este si sensibila, si importanta. Securitatea energetica tine de securitatea nationala”, sublinia Iohannis care a sustinut ca americanii au o ingrijorare ca Europa va ajunge prea dependenta de Rusia in domeniul energetic. Presedintele mentiona ca Romania isi doreste ca Exxon sa ramana in proiectul de la Marea Neagra.

De asemenea, seful statului anunta ca doreste sa discute cu presedintele Trump si despre efectivele de militari americani din Romania, precizand ca tara noastra are posibilitatea de a gazdui mai multi militari din SUA.

Klaus Iohannis va reitera, cu acest prilej, invitatia adresata lui Donald Trump de a vizita Romania.