Klaus Iohannis i-a luat fata lui Macron! Washington Post: Varsovia si Bucurestiul au prioritate pe lista de oaspeti de la Casa Alba, inaintea Parisului si Berlinului!

4

Presedintele Klaus Iohannis este primit, marti, de presedintele american Donald Trump, devenind al zecelea sef de stat european care ajunge la Casa Alba in acest an, un top din care nu fac insa parte liderii Europei de Vest, care au fost aliatii SUA de zeci de ani. in schimb, Trump a ales sa curteze mai mult tarile din centrul si estul batranului continent, transmite The Washington Post.

Loading...

Presedintii Klaus Iohannis si Donald Trump se intalnesc pentru a doua oara in mandatele lor, prima intrevedere avand loc in iunie 2017, scrie News.ro.

Pentru Trump, adauga sursa citata, regiunea ofera oportunitati in domenii precum comert, energie, sustinere militara, lucruri pentru care intampina rezistenta in vestul Europei si agita lideri occidentali traditionali precum cancelarul Angela Merkel.

The Washington Post mai scrie ca Trump pune accent pe importanta in viitor a tarilor Europei Centrale in beneficiul Statelor Unite, atat ca partenere de securitate, precum si de afaceri, potrivit unui oficial al Administratiei americane. Liderul de la Casa Alba s-a intalnit pana in prezent cu sefi de stat sau de guvern din Austria, Cehia, Slovacia, Turcia, Ungaria, Polonia, Elvetia, Irlanda, Olanda, dar si din Canada, Orientul Mijlociu, America de Sud, Asia sau Asia de Sud.

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, este al saptelea oaspete din Europa Centrala si de Est.

„Unii dintre liderii Europei de Est, Ungaria, Polonia si acum din Romania si-au dat seama cum sa negocieze cu Trump si au apelat la atitudini mai iliberale”, a sustinut Kelly Magsamen, vicepresedinte pentru securitate nationala si politica internationala la Center for American Progress.

Iohannis, adauga The Washington Post, nu este vazut ca fiind ostil Uniunii Europene, asa cum este caracterizat Trump, si, in plus, presedintele Romaniei a criticat Ungaria vecina ca promoveaza un nationalism anti-imigratie. Dar vizita are legatura si cu sustinerea lui Iohannis in vederea candidaturii pentru un nou mandat la Bucuresti.

Trump vrea sa dea Romania ca exemplu in NATO pentru faptul ca a alocat doua procente din produsul intern brut pentru Armata. Totodata, Romania ar putea sa se alature vecinilor din centrul continentului in ceea ce priveste relocarea misiunilor diplomatice de la Tel Aviv la Ierusalim, o prioritate a Administratiei Trump.

„Lui Trump ii place ideea de a submina proiectul european, fie prin Brexit sau resentimente anti-UE”, a adaugat Magsamen, care a fost consilier al presedintilor Barack Obama si George W. Bush.

Trump s-a intalnit totusi cu liderii Marii Britanii, Frantei si Germaniei peste hotare in 2019, dar nu i-a avut oaspeti la Casa Alba. ii va revedea la reuniunea G7 din Franta si zvonurile spun ca ar putea sa-l invite in SUA pe noul premier britanic, Boris Johnson, a apreciat The Washington Post.

Merkel a fost la Casa Alba in 2017 si 2018, dar Trump nu a vizitat Germania ca presedinte, unde este profund nepopular. Trump are in Boris Johnson, care e pro-Brexit, un aliat de nadejde si un apropiat din punct de vedere ideologic printre statele occidentale. Macron, insa, a renuntat sa mai fie reprezentantul Europei in relatia cu SUA din cauza divergentelor referitoare la comerti si a dosarului Iran.

Tendinta actuala in politica externa a lui Trump aduce aminte de abordarea fata de Europa Centrala si de Est pe care a avut Bush, dar contextul e diferit, cu exacerbarea nationalismului pe continent si fisuri in UE. Este ceva diferit de ce a facut Obama, care s-a apropiat foarte mult de Merkel in timpul crizei financiare de acum 10 ani.