Ludovic Orban: O somez pe Viorica Dancila sa o retraga pe Rovana Plumb! Inca poate evitata rusinea

4

Presedintele PNL, Ludovic Orban, a a somat-o, luni, pe Viorica Dancila sa retraga candidatura Rovanei Plumb pentru postul de comisar european din partea Romaniei. „Revin din nou cu o somatie adresata inca-premierului Dancila sa retraga candidatul pentru functia de comisar european. Sansele candidatului propus in mod ilegal de premierul Dancila, impotriva prevederilor Legii 373, este un candidat care nu are sanse sa treaca de votul comisiei de specialitate.

Loading...

Acest lucru este evident pentru orice om care cunoaste cat de cat pozitionarea grupurilor politice la nivelul Parlamentului European si mai ales exigentele care exista la nivelul Uniunii Europene, la nivelul Parlamentului European privitor la criteriile de integritate si de competenta necesare pentru validarea candidaturii unui comisar european

Suntem in casul al 12-lea, inca poate fi evitat rusinea ca un candidat roman sa fie repins de Parlamentul European.

O somez pe Dancila sa ia aceasta decizie, iar in cazul in care nu va lua aceasta decizie sa stie ca va purta, Dancila, in calitate de presedinte al PSD si de premier, singura raspunderea acestui esec major in desemnarea comisarului european care sa reprezinte Romania”, a declarat Orban intr-o conferinta de presa.

Premierul Viorica Dancila a incalcat legea cand a desemnat-o pe Rovana Plumb drept comisar european din partea Romaniei. Conform Legii 373/2013, articolului 19, Guvernul trebuie sa informeze Parlamentul cu privire la propunerea de comisar european, iar Comisiile de specialitate din Parlament trebuie sa audieze respectiva persoana propusa.

Legea 373/2013 priveste cooperarea dintre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene.

Art. 19. – (1) Parlamentul Romaniei va fi informat de catre Guvern in legatura cu nominalizarea persoanelor in vederea ocuparii unor functii in cadrul institutiilor Uniunii Europene.

(2) Comisiile de specialitate ale Parlamentului vor audia persoana nominalizata de Guvern pentru functia de membru al Comisiei Europene.

Mai multe surse din conducerea Camerei Deputatilor si a Senatului au declarat pentru Digi24.ro ca Viorica Dancila nu a trimis catre Parlamentul Romaniei nominalizarea Rovanei Plumb, iar comisiile de specialitate nu au audiat-o, asa cum prevede legea.

Presedintele Comisiei pentru afaceri europene din Senat, Gabriela Cretu, sustine ca Rovana Plumb va fi audiata saptamana viitoare.