Este oficial! Florin Citu si-a depus mandatul. Klaus Iohannis a anuntat consultari la Cotroceni!

11

Premierul desemnat, Florin Citu, s-a retras inainte de votul de investitura din Parlament. In aceasta situatie, presedintele Klaus Iohannis va chema, din nou, partidele politice la Cotroceni si va face o noua propunere de premier.

Presedintele Klaus Iohannis anunta ca va incepe consultarile cu partidele la Cotroceni pentru desemnarea unui nou prim-ministru dupa ce Florin Citu si-a depus mandatul, chiar inainte de votul in plen.

Loading...

„Domnul Florin Citu si-a depus, astazi, mandatul de prim-ministru desemnat, un gest politic pe care il respect. Este o hotarare care dovedeste maturitate politica, in contextul complicat provocat de coronavirus. Vreau sa subliniez ca aceasta decizie nu schimba cu nimic faptul ca Romania are, in acest moment, un guvern care functioneaza. Guvernul Orban care a dovedit ca actioneaza cu toata hotararea si responsabilitatea si ia toate deciziile necesare pentru a stopa raspandirea infectiilor cu noul coronavirus.

Datorita acestor masuri, chiar daca mai drastice, dar luate la timp, in Romania numarul infectarilor a ramas destul de mic. Suntem responsabili sa gasim cat mai urgent o solutie democratica la actuala situatie politica. Asadar, am decis convocarea consultarilor cu partidele parlamentare pentru maine, incepand cu ora 13. Nu avem niciun mom de pierdut. Solicit imperativ Parlamentului sa lucreze cu celeritate, astfel incat saptamana viitoare sa fie investit un guvern cu puteri depline, un guvern impreuna cu care pot sa ma dedic 100% combaterii efectelor raspandirii noului coronavirus, avand la dispozitie atunci toate parghiile pentru a lua masurile ce se impun.

Prioritatea zero in aceste zile este protejarea sanatatii oamenilor. De aceea, repet: rafuielile si meciurile politice nu-si au deloc rostul in actualul context”, a spus presedintele Klaus Iohannis.

Consultarile vor avea loc vineri, 13 martie a.c., dupa urmatorul program:

Ora 13:00 – Partidul National Liberal (PNL);
Ora 13:30 – Partidul Social Democrat (PSD);
Ora 14:00 – Uniunea Salvati Romania (USR);
Ora 14:30 – Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania (UDMR);
Ora 15:00 – Partidul Miscarea Populara (PMP);
Ora 15:30 – Partidul Alianta Liberalilor si Democratilor (ALDE);
Ora 16:00 – Grupul parlamentar Pro Europa;
Ora 16:30 – Grupul parlamentar al minoritatilor nationale.

Retragerea lui Florin Citu ar veni pe fondul crizei coronavirusului si in contextul in care alegerile anticipate par imposibil de organizat, motiv pentru care urmatoarea propunerea de premier va fi una care trebuie sa adune o majoritate, astfel incat sa fie investit un guvern pana la alegerile parlamentare la termen, de la finalul anului, nota Digi24. Inaintea sedintei de plen se contura deja o majoritate care sa asigure investirea Guvernului Citu, dupa ce PNL, USR, UDMR, ALDE, PMP si Pro Romania au anuntat ca vor vota investirea guvernului.