Lista finala a Cabinetului Orban! Cine sunt noii ministri

10

Lista finala de ministri din Guvernul Ludovic Orban a fost batuta in cuie, dupa o intalnire intre premierul propus si presedintele Klaus Iohannis. Sunt nume taiate de pe lista in ultimul moment, au aparut unele noi.

Ministrii propusi de Orban sunt:

Loading...

Vicepremier – Raluca Turcan: a fost presedinte interimar al PNL inainte ca Ludovic Orban sa fie ales in congres; are diploma in rusa comerciala de la Institutul Puskin din Moscova; licenta in economie si masterat in comunicare.

Ministerul Finantelor Publice – Florin Citu: senator PNL la primul mandat; vorbeste engleza, franceza si italiana; a fost trezorierul unei banci private; sustine reducerea taxelor pe munca si a numarului de angajati de la stat; propune returnarea TVA in 24 de ore.

Ministerul Afacerilor Interne – Marcel Vela: in 2015 presa locala scria ca ar fi fost prins la braconaj in padurea din Savarsin; in 2011, in perioada in care era primar de Caransebes, a donat Catedralei din localitate o cruce poleita cu aur de 24 de carate care a costat 15.000 de euro.

Ministerul Afacerilor Externe – Bogdan Aurescu: a reprezentat Romania la Curtea Internationala de Justitie in procesul pentru Insula serpilor, proces pe care Romania l-a castigat in 2009, primind 80% din suprafata de 9700 de km aflata in disputa. a fost negociator-sef al Acordului romano-american privind apararea antiracheta.

Ministerul Justitiei – Catalin Predoiu: a fost ministru al Justitiei intre 2008 – 2012; este avocat si cadru didactic la Facultatea de Drept; in mandatul sau a fost adoptate Codul Penal si Codul de Procedura Penala.

Ministerul Apararii Nationale – general Nicolae Ciuca: militar de cariera, a condus Batalionul Scorpionii Rosii alaturi de care a participat la misiuni in Afganistan si Irak; este seful Statului Major General din 2015; a fost motivul unui conflict intre presedintele Klaus Iohannis si ministrul Aparari, Gabriel Les. seful statului i-a semnat decretul de prelungire a mandatului in fruntea Armatei in ciuda dorintei ministrului.

Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de afaceri si Turismul – Virgil Popescu: este vicepresedinte al Comisiei de Industrii; este inginer si doctor in management; a fost secretar de stat in Ministerul Economiei; in 2001 a fost retinut de I.P.J Mehedinti sub suspiciunea infractiunii de inselaciune si santaj. Procurorii au dispus scoaterea de sub urmarire penala.

Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor – Lucian Bode: este la al treilea mandat de deputat; a fost ministru al Economiei in Guvernul Mihai Razvan Ungureanu; a fost seful sindicatului Electrica Zalau.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale – Adrian Oros: doctor in medicina veterinara; fost director al Directiei Sanitare Veterinare Cluj; este la primul mandat in Parlamentul Romaniei; presedinte al Colegiului Medicilor Veterinari Cluj; a fost membru PNtCD.

Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor – Costel Alexe: presedintele PNL Iasi, la al doilea mandat de deputat; doctor in geografie fizica la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi.

Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei – Ion Stefan: deputat la primul mandat; inginer electromecanic; are in declaratia de avere o casa de 910 mp, a dat vina pe sotie pentru dimensiunile constructiei.

Ministerul Fondurilor Europene – Ioan Marcel Bolos: fost secretar de stat la Transporturi; a condus Directia de Management al Proiectelor din Primaria Oradea, care a atras fonduri UE de 187 milioane euro; este absolvent de Teologie.

Ministerul Sanatatii – Victor Sebastian Costache: este medic specializat in chirurgie cardiovasculara; a lucrat 12 ani in Franta si este membru al Colegiului Francez de Chirurgie cardiovasculara; in 2014 a reveni in Romania, la Sibiu;

Ministerul Educatiei Si Cercetarii – Cristina Monica Anisie: presedinte PNL Sector 2; profesoara de limba si literatura romana la Colegiul Tudor Vianu din Capitala; fosta directoare a Directiei de Inspectie scolara; surse din PNL sustin ca sotul ei ar fi prieten bun cu Ludovic Orban.

Ministerul Culturii – Bogdan Gheorghiu: deputat PNL; este absolvent de actorie; fost realizator de emisiuni radio – TV; a infiintat doua posturi regionale de televiziune.

Ministerul Tineretului si Sportului – Marian Ionut Stroe: din 2008 deputat in Parlamentul Romaniei; licentiat in drept si inginerie, masterat in finante; a fost director de programe la Autoritatea pentru Tineret; a fost purtator de cuvant al PNL.

Ministerul Muncii si Protectiei Sociale – Violeta Alexandru: presedinte PNL Bucuresti, impusa de Ludovic Orban, dupa ce filiala si-a anuntat sustinerea pentru Rares Bogdan; ministru delegat pentru dialog social in Guvernul Ciolos; fost consilier prezidential al lui Emil Constantinescu; fondatoarea Institutului pentru Politici Publice.