Planurile politice ale lui Nicusor Dan prind contur tot mai clar. Dupa ce in mai si-a anuntat candidatura la Primaria Capitalei ca independent, a nuantat ulterior, spunand ca si-ar dori sa fie candidatul unic al opozitiei in alegerile de anul viitor. Cel mai recent a facut-o cu prilejul congresului USR din 13 iulie desfasurat la Teatrul National Bucuresti. Sustinand ca se afla la eveniment doar pentru a-si saluta vechi prieteni, Dan nu a ratat insa ocazia sa le spuna jurnalistilor ca el crede ca trebuie sa existe un candidat unic al Opozitiei la Primaria Capitalei. “Am speranta sa fiu eu”, a spus fondatorul USR.
Duelul cu primarul in functie, social-democrata Gabriela Firea va fi insa extrem de dur, iar pentru a se asigura de succes de data aceasta (a mai candidat si in 2012), Dan stie ca are nevoie de toate resursele. Potrivit unor surse apropiate anturajului lui Nicusor Dan, unul dintre oamenii pe care i-a tinut aproape si pe care se bazeaza in aceasta lupta este Matei Paun, bancherul de investitii care a condus in 2016 campania USR.
Informatia este de culise, dar o privire rapida pe pagina de Facebook a lui Paun, cat se poate de publica, arata ca cei doi sunt foarte apropiati. La trei-patru zile, Paun distribuie constiincios postarile lui Nicusor Dan.
Fie il numeste “genul meu de tip” (“my kind of guy”), fie ii admira la scena deschisa tenacitatea (“Tenacity is the greatest of political characteristics”). Cel mai recent share este din 11 iulie, o postare in care Nicusor Dan se arata surprins placut de jurnalistii de la Libertatea care au trecut doar sa il salute. De fapt, articolul cu pricina il pune pe Dan in lumina reflectoarelor, aratand ca este singurul dintre cei 42 de parlamentari de Bucuresti pe care l-au gasit la birou. Si de fapt, a inceput campania electorala. Sa ne amintim o vizita similara, vizita “surpriza” a moderatorului Antenei 3, Mihai Gadea, in biroul primarului Gabriela Firea in primavara lui 2017.
O alta postare distribuita de Paun este cea din 4 iulie, in care mesajul electoral este cat se poate de clar – “/…/ Pentru mine este inca o ocazie sa le multumesc oamenilor care au venit alaturi de mine si au crezut in ideea de a schimba Bucurestiul. Asa cum am mai spus, lupta este grea si de lunga durata, dar am incredere ca suntem pe drumul cel bun’’, scrie Nicusor Dan.
Pentru politica mare, este nevoie de bani multi. La inceputul acestui an, Paun a mai ridicat un fond de investitii – Black Sea Fund I – cu o capitalizare de aproape 43 de milioane de euro, alaturi de alti trei investitori – Arin Ion, Adrian Vasile (cu pozitii anterioare la tiriac Holdings si Rompetrol) si Cornel Fumea. Matei Paun este si fondatorul bancii de investitii BAC Investments, cu operatiuni in Romania, Bulgaria, Serbia, Macedonia si Belarus. In 2016, mai multe articole din presa au speculat legaturi cu Rusia, unul dintre argumente fiind faptul ca in anii ’90, viaţa şi job-ul l-au dus pe Paun la Moscova, intr-o perioada in care se puneau bazele noilor miliardari ruşi pe ruinele fostului imperiu sovietic.
In perioada crizei financiare din 2007, BAC a intermediat mai multe finantari pentru Romania din partea Bancii Internationale de Investitii (BII, cu sediul la Moscova si un fel de BERD al zonei estice care investeste doar in cele noua state membre ale sale: Romania, Slovacia, Mongolia, Bulgaria, Cuba, Cehia, Ungaria, Vietnam si Rusia).
La o luna dupa ce Paun ridica noul fond de investitii, senatorul PNL, Florin Catu sustinea ca vehiculul financiar prin care Rusia incearca sa obtina controlul asupra unor zone economice din Romania este Banca Internationala de Investitii (urmand sa fie principalul finantator si partener al controversatului Fond Suveran).
Paun a mai tinut prima pagina a ziarelor la finalul lui 2016, dupa ce Sergiu Moroianu, sotul lui Clotilde Armand a lansat in spatiul public, dupa alegerile locale, acuzatii grave la adresa acestuia – ”/…/ S-au comis abuzuri si greseli din partea „echipei de comunicare/campanie” coordonate de Matei Paun. Venit la USB initial ca voluntar, Paun urmeaza sa fie platit cu o suma consistenta. (…) Matei Paun este un personaj controversat. Nu stim unde si pentru cine a lucrat, ce avere si surse de venit are, nici macar ce cetatenie are. Paun este sustinut in USR de Roxana Wring, apropiata de ONG-urile din reteaua Soros. (…) Paun a purtat in privat discutii cu PNL in numele USR, afectand grav imaginea de independenta a USR fata de partidele corupte din fosta USL. In urma acestor discutii, Paun a incercat sa o determine pe Clotilde sa „atace” la TV niste membri PNL al caror nume ea nici macar nu-l cunostea, in scopul de a ajuta anumite factiuni din PNL sa-si regleze conturile.
In urma refuzului primit, Paun a filtrat invitatiile Clotildei la TV in perioada campaniei electorale, neinformand-o cand era invitata (in campanie CNA impune televiziunilor sa se coordoneze cu partidele)”, scria Moroianu pe Facebook la acel moment.
In contextul alegerilor din 2016, printre sponsorii importanti lui Nicusor Dan s-au numarat Iulian Stanciu (Emag), Florin Talpes (Bitdefender), Radu Octavian (RTC-Diverta), Roxana Sanda Wring si Dragos Manda (Axxess Capital). Cei oficiali, printre cei neoficiali s-ar fi numarat proprietarul UTI, Tiberiu Urdareanu si Nicolae Badea de la Aedificia Carpati.