Avertismentul de ultima ora al premierului desemnat Ludovic Orban: Exista riscul sa nu se poata plati salarii!

21

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a depus, joi, la Parlament, lista cu ministri si programul de guvernare. Orban a facut apel la fiecare parlamentar sa „nu dea curs boicotului pus la cale de oameni disperati care vor sa isi acopere urmele furaciunilor”. Premierul desemnat a declarat ca investirea Guvernului trebuie facuta cat mai repede, pentru a putea fi adoptata rectificarea bugetara, altfel existand riscul ca la nivelul administratiilor locale sa nu se poata plati salariile sau indemnizatiile persoanelor cu handicap.

Loading...

„In momentul de fata sunt institutii si autoritati care nu au bani pentru a incheia anul. Exista riscul sa nu se poata plati salarii, indemnizatii ale persoanelor cu dizabilitati, riscuri ca autoritatiile locale sa nu mai poata plati caldura si lumina in scoli. E nevoie de o rectificare care sa asigure banii necesari”, a declarat Ludovic Orban.

De asemenea, Ludovic Orban sustine ca exista mai multe domenii cheie unde este nevoie imediata de masurile pe care le poate lua un Guvern legitim.

„Printre obiectivele imediate pe care le avem se gasesc lucruri extrem de importante. in primul rand OUG pentru restructurarea guvernului. Am redusc numarul de ministere iar obiectivul nostru e acela de a crea o structura supla, eficienta. E nevoie de un gvuenr legitim pentru ca pregatirea pentru iarna nu a fost realizata. Pregatirea cailor de transport e aproape egala cu 0 (…) De asemenea avem urgenta in ceea ce priveste organizarea alegerilor. Trebuie sa asiguram alegeri libere si corecte. Nu in ultimul rand exista situatii in fiecare domeniu situatii imediate care nu pot fi luate decat de un guvern legitim, investit de Parlament: situatia rezidentiatului, medicamentele, programul de vaccinare. in domeniul educatiei trebuie reglemntate cat mai rapid decizii privitoare la curicula si organizarea de examen scolare.”

Ludovic Orban a afirmat ca Guvernul PNL va construi autostrazi „cu o viteza de trei ori mai mare decat s-au miscat ei”.

Premierul desemnat sustine ca, in cazul in care Guvernul va fi investit, va fi facut imediat un audit extern care sa duca la o reorganizare a administratiei centrale.

„Ne dorim un audit profesionist, serios, care sa scoata la iveala disfunctionalitatile, problemele din sistem. Va spun ca intentia mea este sa reorganizam fiecare minister. Vom analiza pe fiecare agentie, autoritate care este cea mai buna structura. Vom adopta organigrame noi pe fiecare minister”, a mai spus presedintele PNL.

intrebat daca i-a in calcul concedieri din sectorul bugetar, in urma acestei reorganizari, Ludovic Orban a raspuns: „Exista varianta de disponibilizare, evident”.

Ludovic Orban a facut apel la fiecare parlamentar din partidele cu care nu a ajuns la un acord, sa nu dea curs boicotului PSD, la votul de investitura.

„Fac un apel catre orice parlamentar la ratiunea bunul simt si patriotism. Nu dati curs boicotului pus la cale de oameni disperati care vor sa isi acopere urmele furaciunilor. Romanii va vor judeca aspru pozitionarea fiecarei formatiuni politice si a fiecarui parlamentar”, a declarat Ludovic Orban.

Premierul desemnat a precizat ca nu va apela la instrumentul Ordonantelor de Urgenta decat in situatiile unde exista o urgenta imediata. in rest, Guvernul va emite proiecte de lege. De asemenea, Ludovic Orban le-a dat asigurari primarilor ca programele PNDL nu vor fi oprite.

„PNDL merge inainte. Primarii trebuie sa stie ca PNDL 1 si PNDL 2 merg inainte si vor fi alocati banii. Ne dorim si un program PNDL3. Trebuie sa existe insa o corelare intre fondurile europene care vin sa asigure o dezvoltare si programele locale. Astfel ancat sa nu se aloce bani pentru aceleasi proiecte.”