Liderul eurodeputatilor romani din PPE, Rares Bogdan, apara interesele Romaniei: Interesul national, exprimat de Klaus Iohannis, nu este negociabil!

42

Interesul Romaniei cu privire la stabilirea mix-ului sau energetic in vederea atingerii obiectivelor climatice nu este negociabil, a afirmat miercuri eurodeputatul Rares Bogdan (PNL, PPE), liderul eurodeputatilor romani din grupul PPE, intr-o declaratie in exclusivitate pentru CaleaEuropeana.ro, in care puncteaza ca unitatea Uniunii Europene depinde de interesele tuturor membrilor.

“Eu stiu un lucru, si anume ca dialogul bazat pe argumente solide este obligatoriu pentru unitatea Uniunii Europene. Nu exista unitate daca nu sunt satisfacute interesele tuturor membrilor! Interesul Romaniei a fost exprimat de presedintele Klaus Iohannis si nu este negociabil“, a spus Rares Bogdan, in contextul in care seful statului roman a pledat la Consiliul European din 15-16 octombrie pentru dreptul statelor UE de a-si stabili mix-ul energetic catre tranzitia verde.

Loading...

“Visam cu totii o lume mai curata, in care sa respiram mai usor, dar trebuie sa fim realisti si sa nu adancim discrepantele dintre statele membre. Interesul european comun este pe de-o parte reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, dar pe de alta parte este obligatoriu sa fie auzita vocea tuturor, pentru a arata soliditatea unitatii UE. Orice bresa in unitatea eurosistemului este o invitatie la subminarea acestuia, este periculoasa”, a avertizat eurodeputatul, care este membru al Comisiei pentru libertati civile, justitie si afaceri interne (LIBE) si al Comisiei pentru afaceri externe (AFET) din Parlamentul European.

Potrivit europarlamentarului, tinta de reducere cu 60% a emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2030 votata de Parlamentul European “trebuie sa ia in calcul ceva esential”, si anume “mecanisme flexibile, in conformitate cu nevoile si particularitatile fiecaruia”.

Referindu-se la particularitati, Rares Bogdan subliniaza ca prin acestea el intelege “atat eforturile facute deja de unii membri in programele de decarbonizare, cat si diferentele evidente de dezvoltare intre tari”.

“Vorbim, aici, de echitate. in plus, UE trebuie sa finanteze aceste actiuni de tranzitie prin intermediul instrumentelor noi care au fost dedicate redresarii economice”, a punctat el, in contextul in care Romania va fi al treilea mare beneficiar, dupa Germania si Polonia, de fondurile provenite din Fondul pentru o tranzitie justa.

“Dar repet, trebuie tinut cont de specificul fiecarei tari. Este crucial ca fiecare membru sa decida cum anume va atinge noile tinte, caci nu vorbim de economii trase la indigo, cu un istoric similar! Nici dupa Cortina de Fier n-a fost acelasi tip de socialism… Deci stabilirea mix-ului energetic trebuie sa ramana o decizie nationala. Adica ce pondere trebuie sa aiba energia hidro, nucleara, cea eoliana”, a mai explicat Rares Bogdan.

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut, in urma cu doua saptamani, la Consiliul European ca propunerea Comisiei Europene cu privire la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2030 este una foarte ambitioasa, care ar putea fi acceptata de catre Romania, in anumite conditii. Astfel, seful statului a vorbit despre mecanisme flexibile adaptate fiecarui stat membru si despre faptul ca stabilirea mix-ului energetic trebuie sa ramana o competenta nationala, context in care este necesara adaptarea, la nivel national, a masurilor de conformare la noile obiective din domeniul schimbarilor climatice.

Sefii de stat si de guvern au abordat subiectul schimbarilor climatice, discutiile avand la baza propunerea Comisiei Europene de reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de sera, la nivelul Uniunii, pana la sfarsitul anului 2030 comparativ cu anul 1990, desi Parlamentul European a votat o tinta de 60%.