Klaus Iohannis: Nu se impune carantina nationala. Nu trebuie sa cautam acum vinovati

13

Klaus Iohannis a reiterat miercuri, intr-o conferinta de presa, ca in acest moment nu se impune o noua carantina totala, asa cum a fost in primavara. Totodata, presedintele a spus ca, in acest moment, nu trebuie sa cautam vinovati, ci solutii pentru a preveni raspandirea bolii.

„Aflam de la buletinele de stiri ca la noi pandemia este in extindere, dar in realitate lucrurile au fost gestionate bine pana acum. Statele de care vorbiti au un numar de cazuri mult mai mare ca noi, chiar raportat si la populatie. in unele state europene s-a ajuns sa se ia masuri drastice. Noi nu ne dorim acest lucru, de aceea spun de fiecare data, autoritatilor si populatiei, sa combata eficient extinderea acestei epidemii. (…) Nu ne dorim un asa numit lockdown. Deocamdata, stituatia nu ne duce cu gandul la o carantina sau un lockdown”, a spus Klaus Iohannis, intrebat daca romanii ar trebui sa se astepte la noi restrictii, avand in vedere cresterea mare a numarului noi de cazuri de COVID-19.

Loading...

Cu privire la afirmatiile facute la adresa Avocatului Poporului, atunci cand Romania inregistra circa o mie de cazuri zilnice, iar acum cand sunt peste 5.000 de cazuri zilnice, presedintele a fost intrebat cine se face vinovat.

„in ce priveste situatia de la Unifarm, cu siguranta acele ventilatoare trebuie puse in circulatie si folosite acolo unde este nevoie de ele. Sunt convins ca asta se va intampla in viitorul apropiat. in ceea ce priveste numarul de bolnavi, suntem in pandemie si ceea ce s-a putut face, s-a facut. Nu cred ca trebuie sa cautam acum vinovati, noi trebuie sa cautam solutii pentru a evita raspandirea necontrolata a bolii in populatie”, a raspuns Iohannis.

„Cu siguranta este de dorit sa avem acelasi date de la toate institutiile. Datele prezinta fluctuatii mari de la o zi la alta. Pandemia nu se raspandeste matematic. Sa raspandeste ba mai mult, ba mai putin, noi speram mai putin. stim ca numarul de testari este diferit de la o zi la alta. in weekend este mai mic, de acolo apar alte fluctuatii. Ceea ce ma ingrijoreaza e numarul de internari la ATI si, regretabil, numarul de decese. Avem de a face cu o provocare si in zona de preventie si in zona spitaliceasca”, a mai spus seful statului.