Laura Codruta Kovesi, votata oficial procuror sef european!

7

Laura Codruta Kovesi a castigat votul pentru pozitia de procuror sef european in Consiliul UE, dupa ce ambasadorii statelor membre UE au validat cu 17 voturi “pentru” din 22 posibile candidatura fostei sefe DNA.

Loading...

Acesta era ultimul pas pe care Laura Codruta Kovesi trebuia sa-l parcurga in aceasta procedura. Fosta sefa DNA avea sustinerea Parlamentului European, inclusiv a noului legislativ. Totul depindea de votul ambasadorilor statelor membre, reuniti in COREPER.

Laura Codruta Kovesi a fost votata in COREPER de 17 dintre cei 22 de ambasadori, asa ca s-a indeplinit si aceasta ultima procedura. Urmeaza acum doar o simpla formalitate, validarea acestui vot in Plenul Parlamentului European, pentru ca Laura Codruta Kovesi sa-si intre in paine.

Presedintele PNL Ludovic Orban, a anuntat primul joi, in cadrul unui comunicat de presa, ca fosta sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, a fost votata oficial procuror – sef european, in urma votului din COREPER.

„Este o victorie imensa pentru Romania, la care a contribuit decisiv Presedintele Klaus Iohannis, alaturi de liderii si europarlamentarii PNL care au facut un lobby intens pentru Laura Codruta Kovesi. PNL, in calitate de membru al PPE, a folosit toate parghiile de influenta pentru a obtine acest rezultat, reusind sa determine schimbari de pozitii in randul tarilor care initial nu au votat in favoarea Laurei Codruta Kovesi. in momentul critic, am reusit sa castigam in favoarea candidatului roman batalia cu PSD din PE, care si-a declarat sustinerea pentru Kovesi, dupa ce Consiliul votase in favoarea candidatului francez. Acel moment a fost hotarator pentru parcursul ulterior al candidaturii, in conditiile in care ne-am confruntat cu tactici diversioniste ale europarlamentarilor PSD. Am obtinut decizia de mentinere a sprijinului Parlamentului European dupa alegerile europene si am reusit sa acceleram formarea comisiei de negociere pentru a relua, astfel, votul din COREPER”, a declarat Orban.

Potrivit liderului PNL, este un succes cu atat mai important, in conditiile in care Guvernul Dancila a militat impotriva candidatului roman printr-o campanie agresiva si toxica de fake-news.

„in acelasi timp, este o palma imensa primita de Guvernul Dancila din partea statelor europene. Mesajul transmis Guvernului PSD este ca pozitiile pe care le adopta nu sunt luate in seama, nu sunt in concordanta cu abordarile europene. Actualul Guvern este cazut in irelevanta si nu poate obtine nimic bun pentru Romania”, a precizat Orban.